Almanya’nın Ingelheim kentinde faaliyet gösteren merkezin kurucu genel müdürü Cimşit, insanlık, hoşgörü ve diyalog alanındaki çalışmalarıyla 2026 yılı Martin Buber Plaketi’nin sahibi oldu. Hollanda merkezli Stichting Euriade tarafından 2002 yılından bu yana verilen bu prestijli ödül, birlikte yaşam kültürünü güçlendiren isimleri onurlandırdı.
Dünya liderlerinin arasına adını yazdırdı
Cimşit, bu ödülle birlikte daha önce aynı onura layık görülen Richard von Weizsäcker, Hans-Dietrich Genscher ve Kraliçe Silvia gibi uluslararası saygınlığa sahip isimlerin yer aldığı seçkin listeye girdi.
Ödül töreni, 5 Haziran 2026 tarihinde Hollanda’nın Kerkrade kentinde gerçekleştirilecek.
“Çalışmalarımız toplumsal güvenlik için bir çıpadır”
Aldığı ödülün önemine değinen Mustafa Cimşit, şu değerlendirmede bulundu:
“Bu ödül, Yahudiler ve Müslümanların ortak bir barış çatısı altında bir araya gelme stratejisinin ne kadar isabetli olduğunun uluslararası bir tescilidir. Toplumsal kutuplaşmanın tırmandığı günümüzde yürüttüğümüz çalışmalar, sosyal barış ve güvenlik için vazgeçilmez bir çıpa görevi görmektedir.”
Önyargılara karşı eğitim seferberliği
Almanya’nın ilk kadrolu cezaevi imamı olarak da tanınan Cimşit, Peter Waldmann ile birlikte kurduğu Maimonides bünyesinde önyargıları kırmayı hedefleyen projeler yürütüyor. Merkezin hayata geçirdiği “Birlikte Geleceği İnşa Etmek” adlı sergi ve eğitim programları, özellikle genç kuşaklar arasında karşılıklı anlayışın gelişmesinde kilit rol oynuyor.
Stichting Euriade jürisi, bu yıl Cimşit’in yanı sıra emekli başrahip Adrian Lenglet ve Belçikalı haham Aaron Malinsky’yi de ödüllendirerek dinler arası iletişimin evrensel gücüne vurgu yaptı.
Kurum: Maimonides Jüdisch-Muslimisches Bildungswerk