Reddi miras neden yapılır?
Genel olarak murisin/miras bırakanın vefatıyla birlikte miras bütünü ile mirasçılara intikal eder. Bu miras bırakanın bütün haklarının, yani hem mal varlığının hem de borçlarının bütünüyle mirasçılara geçmesidir. Miras borca batıksa veya mirasçılar miras bırakanın borçlarından sorumlu olmak istemiyorlarsa mirası reddedebilirler.
Reddi miras nasıl yapılır?
Alman Miras Hukuku’nda reddi miras beyanı şahsi bir işlem olduğu için temsilen, yani bir avukat veya üçüncü şahız aracıyla yapılamaz. Mirascının kendisinin mirası reddettiğini şahsen beyan etmesi gerekmektedir. Bu beyan, miras bırakanın en son yaşadığı, ikamet adresinin bulunduğu bölgedeki tereke mahkemesi (Amtsgericht-Nachlassgericht) yapılır. Kişi mahkemeye şahsen giderek, beyanı tereke mahkemesinde kalemde yapar, doldurulan formu şahsen imzalar ve mirası red etmiş olur.
Reddi miras beyanı posta yolu ile de yapılabilir. Mirası reddeden kişi reddi miras beyanını yazılı olarak yapar, bu beyanını bir notere tastikletir ve tastikli beyan mahkemeye gönderilir.
Ancak mirasçı Almanya toprakları dışında yaşıyorsa (örneğin Türkiye’de), reddi miras beyanına Almanya`nın Türkiye`deki Dış Temsilcilikleri tarafından imza tasdiki yapılmalıdır. Başka kurum ve makamlar tarafından yapılan imza tasdiki usulen geçerli değildir. Buna istinaden de mirasın reddi de geçerli olmaz.
Ayrıca reddi miras bir şartta bağlanamaz. Reddi miras beyanının kayıtsız ve şartsız olması gerekmektedir.
Mirasın reddi ile, miras, sıradaki diğer mirasçılara geçer. Sözkonusu bu kişiler de mirası kabul etmek istemiyorlarsa, onlar da yine şahsen kendi adlarına mirası reddetmelidirler.
Reddi miras süresi ne kadardır?
Alman Miras Hukuku`nda, Almanya toprakları içinde yaşayan mirasçı, miras bırakanın ölümünden veya kendisinin mirasçı olduğundan haberdar olduktan sonra engeç 6 hafta içinde (§ 1944 Absatz 1 BGB) reddi miras yapabilir.
Almanya toprakları dışında yaşayan mirascının reddi miras süresi 6 aydır (§ 1944 Absatz 2 BGB). Miras bırakanın vefat ettiğini ve kendisinin de mirasçı olduğunu öğrendiği an itibari ile 6 ay içerisinde reddi miras yapması gerekmektedir.
Reşit olmayan çocukların yasal temsilci aracılığı ile mirasın reddi nasıl olur?
Reşit olmayan çocuklar adına reddi mirası çocukların yasal temsilcileri (ebeveynleri) yapabilir. Çocukların velayetleri anne babada ortak ise, çocuğun mirasının reddi hem anne hem de baba tarafından yapılması gerekmektedir.
Engelli kişiler yasal temsilci tarafından temsil ediliyorlarsa, mirasın reddedilmesi için genellikle vesayet mahkemesinin (Betreuungsgericht) onayı gerekmektedir. Süre olarak yine yukarıda belirtilen süreler geçerlidir ve bu süre içinde beyanın tereke mahkemesi ulaşması gerekmektedir.
Saygılarımla
Fatma Bostan
Avukat