DÜNYA
Giriş Tarihi : 09-06-2023 12:14

Almanya: Göç meselesinin üstesinden AB olarak birlikte gelebiliriz

 Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin birlikte hareket etmesiyle Avrupa’daki göç meselesinin üstesinden gelinebileceğini söyledi.

Almanya: Göç meselesinin üstesinden AB olarak birlikte gelebiliriz

 

Faeser, Lüksemburg’da düzenlenen AB İçişleri Bakanları Toplantısı kapsamında gazetecilere yaptığı açıklamada, toplantıda AB ortak iltica sisteminin ele alındığına işaret ederek son haftalarda ve aylarda bu sistemin başarıya ulaşması için görüşmeler yapıldığını ifade etti.

“Göç meselesinin üstesinden sadece AB olarak birlikte gelebiliriz.” diyen Faeser, bu kapsamda AB'de sınırların açık olması için mücadele ettiğini belirtti.

Faeser, AB ortak iltica sisteminde anlaşma sağlanmaması konusunda uyarıda bulunarak “Bu, yanlış bir sinyal olur. Bu, ülkelerin izolasyonuna yol açar. Bunu istemiyorum. Ben sınırların açık olmasını istiyorum. (AB’nin) Tüm dış sınırlarda da insan hakları standartları konusunda ortak bir Avrupa anlayışına sahip olunmasını istiyorum. Bu yüzden uzlaşmaya varmamız önemli.” diye konuştu.

İçişleri Bakanı Faeser, çocuklu ailelerin AB sınırlarında iltica prosedüründen geçmesini istemediğini ve sığınmacıların AB ülkelerine “daha iyi” şekilde dağıtılmaları gerektiğini kaydetti.

Almanya Aile, Yaşlılar, Kadın ve Gençlik Bakanı Lisa Paus, daha önce, AB ortak iltica sisteminde reforma ilişkin Alman hükümetinin 18 yaşından küçük çocukları olan ailelerin ve tüm refakatsiz çocukların, AB sınırlarında planlanan iltica prosedüründen hariç tutulması konusunda anlaştığını ifade etmişti.

- Masada AB Komisyonunun önerileri temelinde İsveç'in hazırladığı taslak metinler var

AB İçişleri Bakanları Toplantısı'nda tartışılan konuların başında iltica başvurularının ön incelemesinin AB dış sınırlarında yapılması ve mültecilerin Birlik ülkelerine nasıl dağıtılacağı yer alıyor.

Masada, AB Komisyonunun önerileri temelinde İsveç’in AB Dönem Başkanı olarak hazırladığı taslak metinlerde özellikle AB’de kalma ihtimali olmayan düzensiz göçmenlere yönelik daha katı bir yaklaşım sergilenmesi öngörülüyor.

Güvenli görülen ülkelerden gelen düzensiz göçmenlerin AB üyesi ülkenin sınırını geçtikten hemen sonra buralarda kurulacak ve sıkı kontrol edilecek ilk kabul merkezlerine gitmeleri istenecek. Bu kişilerin iltica başvurusunun burada 12 hafta içinde incelenmesi, başvuruları kabul edilmeyen düzensiz göçmenlerin ivedilikle ülkelerine gönderilmesi planlanıyor.

Ökkeş ToyÖkkeş Toy

avrupaolay.com'da İmtiyaz Sahibi ve Genel Yayın Yönetmeni