YAŞAM
Giriş Tarihi : 24-02-2023 00:44

Depremzede Aras, babasının çocukluk arkadaşı sayesinde sağlığına kavuşacak

Gaziantep'te çadırda yaşamak zorunda kalan 2,5 yaşındaki Mahmut Aras Ataş, yardım gönüllülerinin girişimiyle getirildiği İstanbul'daki özel bir hastanede babasının arkadaşından nakledilecek karaciğer için gün sayıyor.

Depremzede Aras, babasının çocukluk arkadaşı sayesinde sağlığına kavuşacak

Gaziantep'te karaciğer nakli olmaya hazırlanırken Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından çadırda yaşamak zorunda kalan 2,5 yaşındaki Mahmut Aras Ataş, yardım gönüllülerinin girişimiyle getirildiği İstanbul'daki özel bir hastanede babasının arkadaşının vereceği organla sağlığını kavuşmayı bekliyor.

Gaziantep'te ikamet eden Hasan Ataş (28) ve Meryem Ataş (23) çiftinin iki çocuğundan ilki olan Mahmut Aras, sağlık sorunları yaşadığı bir dönemde Kahramanmaraş merkezli depremler meydana geldi.

Şehitkamil ilçesindeki Şirinevler Mahallesi'nde oturdukları evleri depremlerde ağır hasar gören Ataş ailesi, afetzedeler için kurulan çadırda başka bir aile ile birlikte yaşamaya başladı.

Bazı ilaçlarını düzenli alamayan küçük Mahmut'un hastalığı, soğuk havanın da etkisiyle ilerledi.

Bölgeyi ziyaret ederken bu durumu gören yardım gönüllüleri, depremzede çocuğun tedavisi için harekete geçti.

Çocuğu, anne ve babasıyla birlikte İstanbul'da bir otele yerleştiren gönüllüler, Mahmut Aras'ın tedavisi için Memorial Bahçelievler Hastanesini ayarladı.

Hastane yönetimi, çocuk depremzede için vakit kaybetmeden, daha önce organ bağışı için gönüllü olduğunu bildiren, baba Hasan Ataş'ın çocukluk arkadaşı Mustafa Köse'ye ulaştı. Köse'nin dokusunun uyumlu çıkması üzerine çocuk hemen hastaneye yatırıldı.

Valilik ve İletişim Başkanlığı devreye girdi

Memorial Bahçelievler Hastanesi Organ Nakli Bölüm Başkanı Prof. Dr. Kamil Yalçın Polat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2,5 yaşındaki Mahmut Aras Ataş'ın doğuştan safra yolu bulunmadığını söyledi.

Prof. Polat, 45 günlükken sarılık ortaya çıkan çocuğun doktora götürüldüğünü belirterek, "Safra yollarını drene eden bir ameliyat yapılıyor ama sarılığı geçmiyor. Sonra deprem oluyor. Yani deprem öncesi de zaten ameliyat planlanmış. Bu hastanın karaciğeri yeterince çalışmıyor ve karaciğer nakli olması gerekiyor." dedi.

Depremden sonra yardım gönüllülerinin ilgilendiği hasta çocuğun, Kocaeli Valiliği koordinatörlüğünde Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığının devreye girmesiyle hastanelerine ulaştırıldığını anlatan Polat, "Kocaeli Valiliğimiz koordinatörlüğünde hem kurumsal hem de ekibimiz olarak hastadan haberdar olduk. Biz, çok büyük bir karaciğer nakil merkeziyiz. Dolayısıyla hastayı hemen aldık. Hazırlıklarını yapacağız. Vericisini de hazırlayabilirsek en kısa sürede karaciğer nakli ameliyatını gerçekleştireceğiz." diye konuştu.

Depremden sonra ilaçsız kaldı

Baba Hasan Ataş, depremde aile ve akrabalarından 33 kişinin hayatını kaybettiğini, kendi evleri girilemez hale geldiği için çadırda yaşamaya başladıklarını söyledi.

Evlerinin çökmesinden korktukları için Mahmut Aras'ın ilaçlarını da alamadıklarını belirten Ataş, "Yanımızda kısıtlı bazı ilaçları vardı. O ilaçlarla idare etmeye çalışıyorduk. Fakat gözlerinde ve kulaklarında hasar gittikçe ilerledi. Sağ kulağı duymamaya, gözleri de görmemeye başladı. Gün ışığına çıkamaz oldu." ifadelerini kullandı.

Kocaeli'den gelen gönüllü yardımseverlerin kendileriyle ilgilendiğini anlatan Ataş, Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, Darıca İlçe Sağlık Müdürü Ulaş Doğan, gönüllüler Enez Giriş ile Engin Yılmaz'ın kendilerini yalnız bırakmadığını kaydetti.

Baba Ataş, deprem bölgesi olan ilçelerini gezen bir grup gönüllüye çocuğunun durumunu anlattığını dile getirerek, "Sağ olsun Enez Bey, Kocaeli Valisi aracılığıyla ilk uçakla gece yarısı saat 23.30'da bizi İstanbul'a yönlendirdi. Bundan sonraki takiplerimizle bizzat Valimiz ve Enez Bey ilgileniyor. Özel araçla bizi havalimanından alıp otele yerleştirdiler. İki gün sonra da bizi hastaneye getirdiler. Bundan sonraki süreçleri hep beraber inşallah atlatacağız." şeklinde konuştu.

"Oğlumuzun bütün acıları bitecek inşallah"

Anne Meryem Ataş, depremden sonra çadırda kalırken hasta oğlunun bakımının çok zorlaştığını belirtti.

Çocuğunun bu süteçte görme kaybı yaşadığını, sürekli "kör oldum" diye ağladığını ifade eden Ataş, "Orada, yardım edenler aracılığıyla bir ilaç bulduk. O ilacı verdikten sonra bu kez 'duymuyorum' dedi. Çağırdığım zaman hiçbir şekilde bana tepki vermiyordu. Sürekli 'kulağım' diye ağlıyordu. Tozlu alandı, sürekli dışardaydık ve soğuk almıştı. Dışarısı çok soğuktu. İlaçlarını veremeyince zaten kaşıntıları oluyor. Kaşıntıları çok felaket şekilde azdı." dedi.

Kendilerine uzatılan yardım elinin büyük bir umut olduğuna dikkati çeken Ataş, "Çok büyük bir inancımız var. Oğlumuzun bütün acıları bitecek inşallah. İki yıldan beri çok büyük acılar yaşadı. Kaşıntısı, gözlerinden neredeyse kan gelecek kadar kızarması, ağzından ve burnundan kan gelmesi, karın ağrıları… Asla hiçbir şekilde yemek yiyemiyordu." diye konuştu.

İstanbul'da kimseleri olmadığı için 1 yaşındaki diğer çocuğunu Gaziantep'teki annesine bıraktığını söyleyen Ataş, yardımlarına koşan herkesin kendilerine ailelerinden birisiymiş gibi davrandığını sözlerine ekledi.

Babasının arkadaşı karaciğerini bağışladı

Donör Mustafa Köse ise Mahmut Aras'ın babası ile ilkokul birinci sınıftan bu yana arkadaş olduklarını söyledi.

Mahmut'un doğuştan zaten rahatsız olduğunu bildiğini, süreç ilerleyince eşiyle beraber ortak bir karar aldıklarını anlatan Köse, "Bir hayat kurtarmak amacıyla donör olmak istedik. Bütün tetkikler tamamlandı. Kısmet olursa inşallah Mahmut Aras sağlığına kavuşacak." ifadelerini kullandı.

Köse, karaciğerinden alınan bir parçanın Mahmut'a nakledileceğini, bu organın kendi kendini yenileyebilme özelliği olduğu için bir süre sonra çocuğun normal hayatına dönebileceğini bildirdi.

Yaklaşık 5 ay önce evlendiğini belirten Köse, depremden kendilerinin sağ kurtulduğunu ancak Gaziantep Nurdağı'nda hayatını kaybeden yakınları olduğunu kaydetti.

Özel hastane masrafları ücretsiz üstlendi

Mahmut Aras'a bu süreçte yardım eden Enez Giriş ise depremin ilk günü Gebze'de sahibi olduğu iş yerinde arkadaşları ve çevresindeki iş insanlarıyla gönüllü ekip kurduklarını söyledi.

İlk üç gün Hatay'da arama-kurtarma çalışmalarına katıldıklarını, depremzedelerin ihtiyaçlarını gidermeye çalıştıklarını ifade eden Giriş, Gaziantep'te karaciğer hastası Mahmut Aras'ın ailesiyle tanıştıklarını belirtti.

Aileyi Almanya Türk Federasyonu yöneticileri Engin Yılmaz ve Orhan Gülen önderliğinde oluşturulan yardım gönüllüleri grubuyla tekrar ziyaret ettiklerinde çocuğun durumunun kötü olduğunu gördüklerini anlatan Giriş, şöyle devam etti:

"Mahmut Aras'ın ten renginin, göz bebeklerinin daha çok sarardığını fark edince Darıca İlçe Sağlık Müdürümüz Ulaş Doğan hocamıza ulaştık. Mahmut Aras'ın durumundan bahsettik. Hızlı bir şekilde karaciğer nakli olması gerektiğini, Malatya Devlet Hastanesi zaten daha önceden bildirmiş. Deprem münasebetiyle de Mahmut Aras'ın ilaçlarını bulmakta aile çok zorluk çekiyordu. Ulaş Hocamız, hızlı bir şekilde koordine ederek Mahmut Aras'ın durumunu Kocaeli Valisi Seddar Yavuz'a iletti. Vali Bey, deprem sonrası Kahramanmaraş'taki çalışmaların koordinasyonu için görevlendirilmişti ama Gaziantep'teki çocuğumuzla da ilgilendi. Vali Bey'in vermiş olduğu talimatlar doğrultusunda hızlı bir şekilde Mahmut Aras'ı İstanbul'a getirdik. Bir gün sonrasının akşamı da donör olarak nakil verecek Hasan Bey'i ve eşini İstanbul'a getirdik."

Enez Giriş, Mahmut Aras'ı getirdikleri özel hastanenin tedavi için para kabul etmeyip ameliyatı ücretsiz üstlendiklerini de kaydetti.

Almanya'dan deprem bölgesine gelen yardım gönüllüsü Engin Yılmaz da depremin ardından aile dostu Giriş ile irtibata geçip Almanya'dan topladıkları yardımları deprem bölgesine ilettiklerini dile getirdi.

Mahmut Aras'la tanışınca bu kez onu yaşatmak için harekete geçtiklerini anlatan Yılmaz, "Elimizden geldiği kadar bu çocuk için her şeyi yapacağız." ifadesini kullandı.

Ökkeş ToyÖkkeş Toy

avrupaolay.com'da İmtiyaz Sahibi ve Genel Yayın Yönetmeni