SAĞLIK
Giriş Tarihi : 19-11-2022 00:17

EVDE BAKIM SÜRECİ VE MÜRACATI

Evde Bakım Süreci Ve Müracatı Hakkında Merak Edilenler

EVDE BAKIM SÜRECİ VE MÜRACATI

 

Engellilerin danışman ve rehberi Muharrem Yıldız ile ‘Evde Bakım Sistemi, Başvuru Süreci (Pflegeantrag) ve Müracaatı” hakkında sizler için konuştuk.

Aslen Karabüklü olan ve Frankfurt’ta yaşayan Muharrem Yıldız, ‘2008’den beri sağlık sektöründe hizmet veriyorum. 2014de beri danışmanlık hizmetinin yanı sıra Hasta Bakım Bilirkişisi olarak Pflegesachverständiger olarak çalışıyorum. Bununla birlikte Hasta Bakım Okulu’nda eğitmen olarak dersler veriyorum. 2019 itibaren de kurumsal olarak Pflegedienst Starflügel ile özel uzman danışmanlık ve hasta bakım hizmetleri sunuyorum.

Engellilerin hakları ve menfaatleri için 2023’te Starflügel Vakfı ile hizmeti bir üst boyuta taşımak için çalışmalar yürütüyoruz. Altenpfleger, Lehrer für Pflegeberufe, Pflegesachverständiger, Fachkraft für Intensivpflege yanı sıra şu an Rettungssanitäter mesleğini yapıyorum” dedi.

“Amacım vatandaşlarımıza iyi değil, en iyi kaliteyi sunabilmek”, diyen Yıldız, “Yaşlı Bakım mesleği kökenliyim. Özel danışmanlık hizmetinin yanı sıra 2010 yılından bu yana evde bakım hizmeti de sunuyorum. Hasta tedavisinden, günlük alışverişe, hastanın ve bakıma muhtaç olanların hijyeninden evdeki temizliklerine kadar tüm ihtiyaçlarını karşılıyoruz.

Ayrıca insülin, heparin ve ağrı tedavisi gibi iğne yapmak, ilaç vermek ve hazırlamak, kan şekeri ölçmek, kompres baskı sargısı, suni beslenme ve infüzyon, gibi sağlık hizmetlerinin yanı sıra ev temizliği, bulaşık yıkama, alışveriş, ütü yapmak, yataktan kaldırmak, yürütmek ve gezdirmek gibi hizmetleri de sunuyoruz” diye konuştu.

Muharrem Yıldız, “İlk kuşak Türkler hak ve hukukunu çoğu zaman bilmeden gurbette çalışıp çabaladılar ve kahrını çektiler. Şimdi biz yeni nesil olarak onlara karşı vefa borcumuzu ödememiz gerektiğini düşünüyorum. Şimdi onların bakıma ihtiyaçları var. Bakıma muhtaç olunduğunda karşılaşılan problemleri ve beklentileri çok iyi biliyorum. Aile fertleri, iş ile bakım arasında bocalıyorlar. Bakıma ihtiyacı olan ebeveynlerini huzurevine vermek istemiyorlar. Diğer yandan da evde bakımı gerçekleştiremiyorlar. Bu durumda yaşlı bakım servisleri devreye girerek evde bakımı istenildiği şekilde yapmaktadır.

Gurbetçi Türklerin büyük bir bölümü bu hizmetin ve haklarının farkında olmadığı için doğal olarak yararlanamıyor. Üniversite yıllarında sozialgesetzbuch 11’e ağırlık verdim ve uzmanlık alanım Pflegeversicherung oldu” dedi.

Bakıma Muhtaç Bir Aile Öncelikle Ne Yapmalı?

Bakıma muhtaç bir ailenin çoğu zaman, “Evde Bakım Süreci Ve Müracaatı Hakkında” yeterli bilgiye sahip olmadığını belirten Muharrem Yıldız, “Ciddi bir hastalık, bir kaza veya sadece yaşlılık yüzünden kendinize bakamayacak hale gelebilir ve yıkanma, alışveriş, yemek yeme veya tıbbi yardım alma gibi konularda yardıma ihtiyaç duyabilirsiniz. Böyle bir hale gelmeniz durumunda asla yalnız kalmazsınız.

Sürekli olarak veya en az altı ay boyunca yardıma ihtiyacınız olması durumunda, Almanya’da bakıma muhtaç olarak kabul edilirsiniz. Bakıma ihtiyacım olması durumunda ne yapmalıyım? Diyen insanlara bu konuda izleyecekleri yol ve yöntemin yanı sıra yasal hakları hakkında gerekli bilgileri Olay Avrupa Gazetesi satırlarından paylaşmak istiyorum.

Bu durumda, derhal danışmanlık almanız gerekir. Danışmanlık, sadece bu durumun yarattığı stresle baş etmenize yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda durumunuz için en doğru çözümü bulmak konusunda da yardımcı olacaktır. Konu hakkındaki farklı düzenlemeleri size sunar ve sizin durumunuz için hangi adımların gerekli olduğunu açıklar.

Danışmanınız sizinle beraber bakım müracaatı yapar. Eve MD Hessen(Medizinischer Dienst Hessen) denilen kurumdan bir bilirkişi gelip hastamızın bakım ihtiyacını, evrakları inceleyerek bir rapor hazırlar ve takriben 2-3 hafta içinde bu rapor sigorta üzerinden hastamıza posta ile gönderilir” dedi.

Bakım Kararı İçin Şu Koşullara Bakılır

Sürecin diğer aşamaları ve detayları hakkında da bilgiler veren Yıldız “İlk olarak bakım uzmanlarının, yaşadığınız yere yapacakları ziyaret için sizden bir randevu almaları gerekir. Haber vermeden gelemezler. Eğer sizinle ilgilenen bir yakınınız veya bakıcınız varsa, görüşme için onların da hazır bulunmaları gerekir çünkü sizinle yakından ilgilendikleri için sizin nasıl bir bakıma, ne seviyede ihtiyacınız olduğunu açıklayabilirler.

Bu ziyaret öncesinde bütün doktor raporlarınızı ve benzeri belgelerinizi hazırlamanız gerekir. Uzmanlar yapacakları bu ziyaret sırasında, bakım desteği başvurusunda bulunan kişinin aşağıdaki altı alanda ne kadar bağımsız olarak hareket edebildiklerini değerlendirirler:

 Hareket kabiliyeti

 Zihinsel beceriler ve iletişim becerileri

 Davranışlar ve zihinsel sorunlar

 Kendine yeterlilik

 Bağımsız hastalık tedavisi ve tedaviyle ilgili gereksinimler (düzenli ilaç alımı gibi)

 Günlük yaşamı ve sosyal iletişimleri düzenleyebilmek (örneğin kişinin gününü kendi başına planlayabilmesi veya diğer insanlarla olan iletişimi)

 

Bu altı alandaki durumunuza bakılarak bakım seviyeniz (Pflegegrad) belirlenir. Bakım seviyenizle ilgili rapor hazır olduğunda hemşirelik bakım sigortası başvurunuza karar verecektir. Karar size posta aracılığıyla bildirilir. Başvurunuzun reddedilmesi veya bakım seviyenizin beklediğinizden daha düşük gelmesi durumunda dört hafta içinde itirazda bulunma hakkınız vardır” diye konuştu.

 

Ökkeş ToyÖkkeş Toy

avrupaolay.com'da İmtiyaz Sahibi ve Genel Yayın Yönetmeni