Gözlerde bulanık görmeye neden olan katarakt, göz merceğinin saydamlığını ve şeffaflığını kaybetmesiyle oluşan bir sağlık sorunu. “Deniz Yükselir ile Sağlık Olsun” programına katılan Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Mehmet Samancıoğlu, her yaşta hatta bebeklikte bile görülebilen kataraktla ve akıllı lenslerle merak edilen soruları yanıtladı.
Katarakt nedir?
Katarakt, gözümüzün içindeki lensin saydamlığını kaybetmesi ve bir perde gibi görmeyi engellemesidir.
Katarakt kimlerde görülür?
Katarakt; gözün yaşlanma hastalıklarından biri olmakla beraber, sadece yaşlıları etkilemez. Yeni doğan bebeklerde (doğuştan), şeker hastalarında, göz yaralanmaları sonucunda, kortizonlu ilaç kullananlarda, romatizma ve kas hastalarında da katarakt izlenebilir.

Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Mehmet Samancıoğlu,
Katarakt belirtileri nelerdir?
Görmede azalma, ışıklarda dağılma-saçılma, çift görme, okumada zorluk, renkleri ayırt etmede zorlanma, göz numaralarının sık değişmesi gibi belirtilerden bir veya birkaçına sahipseniz, kataraktınız olabilir.
Katarakt ameliyatı neden gerekli?
Katarakt ilerleyici bir hastalıktır. Eğer katarakt ameliyat edilmezse, göz içindeki lensin saydamlığını giderek kaybetmesi sonucu görme seviyesi gitgide düşer. Kataraktın gönümüzde tek tedavisi ameliyattır, göz damlası veya ilaçla tedavisi mümkün değildir. Bu nedenle görmenin tam kaybını önlemek için katarakt ameliyatı gereklidir. Özelliklerini kaybederek deforme olan yani eskiyen doğal lensin yerine akıllı lens adı verilen yapay mercek konulur. Bu yeni mercek artık hem uzağa, hem ara mesafeye hem de yakına odaklanabilme özelliğine sahip olup, her mesafede net bir görüş sağlar.

Akıllı lens göz içine nasıl uygulanır?
İki göze farklı günlerde operasyon yapılır. İki göz arasında hastanın şartlarına göre birkaç gün veya 1 hafta ara verilir. İşlem her göz için yaklaşık 10 dakika sürer. Gözler göz damlası ile uyuşturulur. Ağrısız bir operasyondur. Gözün içindeki doğal lens çıkartılarak, yuvasına akıllı göz içi mercek takılır.
