YAŞAM
Giriş Tarihi : 14-10-2022 23:27

Köln DİTİB Merkez Camii’nde Cuma ezanı sevinci

Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) Köln Merkez Camii’nde 2 yıl boyunca cuma günleri hoparlörden öğle ezanı okunmasına izin veren proje onaylandı.

Köln DİTİB Merkez Camii’nde Cuma ezanı sevinci

 

İlk öğle ezanı 14 Ekim Cuma günü okundu

Köln Merkez Camii’nde cuma günleri hoparlörden ezan okunmasına ilişkin açıklama yapan Başkan Vekili Abdurrahman Atasoy, Cuma günleri verilen ezan iznini seviç ve memnuniyetle karşıladıklarını söyledi.

Alınan bu kararın karşılıklı hoşgörü ve kabul zincirinin bir parçası olduğunun altını çizen Atasoy, “Bunun aynı zamanda nesillerdir Almanya'da yaşayan Müslümanların Alman toplumunun doğal bir parçası ve kendilerinin buraya ait olduğunun bir ifadesidir” dedi.

Almanya'da anayasal haklar çerçevesinde ezan konusunun Müslümanların hakkı olduğuna değinen Atasoy, şöyle devam etti: “Burada doğup büyüdük, burada yetiştik ve burada dinimizi yaşıyoruz, dolayısıyla buranın bir parçasıyız. Cuma ezanı Müslümanların kendilerini buraya ait hissetmelerinin ve hüsnü kabulün göstergesidir. Bu vesileyle Köln Büyükşehir Belediye Başkanı Henriette Reker'e şükranlarımızı sunuyoruz.”

Köln DİTİB Merkez Camii’nde Cuma günleri hoparlörden öğle ezanı okunmasına ilişkin süreci takip eden Moschee-Forum Direktörü Murat Şahinarslan, 3 Ekim 2021 tarihinde Köln Büyükşehir Belediye Başkanı Henriette Reker Köln’de Cuma günleri hoparlörden öğle ezanı okunmasına ilişkin müjde verdiğini söyledi.

Köln'de ezan okunabilmesi için istenen şartları rapor halinde yerine getirdiklerini belirten Şahinarslan, detaylar hakkında şu bilgileri verdi: “İki yıllık bir pilot proje için şart koşulan raporlar bilirkişi tarafından hazırlanıp sunuldu. Sadece Cuma günlerine özel 12.00-15.00 saatlerinde 5 dakikayı geçmemek ve komşuları rahatsız etmemek, 100 metre mesafede 60 desibel ses düzeyinin üzerine çıkmamak şartıyla ezan okunacak.”

3 Ekim’de düzenlenen Açık Cami Günü etkinliğinde ziyaretçilere ve çevre sakinlerine el broşürleri dağıtıldığı, 13 Ekim’de de çevre sakinlerin davet edilerek bilgilendirme yapıldığını söyleyen Şahinarslan, “12 Ekim tarihinde 2 yıl boyunca cuma günleri hoparlörden öğle ezanı okunmasına izin verilen protokol imzalandı. Müsadenin Mevlid-i Nebi Haftası’na denk düşmesi ve Müslümanların camiye ezan ile davet edilmesi bizim için onur verici ve bu ezan buraya ait olduğumuzun bir simgesidir" diye konuştu.

Köln Merkez Camii’nde ilk öğle ezanı 14 Ekim Cuma günü din görevlisi Mustafa Kader tarafından okundu.

Köln Merkez Camii’nde okunan ezanı cumaya ve izlemeye gelen Köln’de yaşayan Müslümanlar, ezan okunmasından dolayı duydukları sevinci ifade ederek, Köln Büyükşehir Belediye Başkanı Henriette Reker'e teşekkür etti.

Ökkeş ToyÖkkeş Toy

avrupaolay.com'da İmtiyaz Sahibi ve Genel Yayın Yönetmeni