Açılış konuşmasını yapan DİTİB Eyüp Sultan Camii Başkanı Hasan Aslan, toplantının önemine vurgu yaparak, “Bu tür toplantılar vatandaşlarımızın sorunlarını çözmede önemli bir köprü görevi görüyor” dedi.
KONSOLOSLUK İŞLEMLERİ HIZLANDIRILDI
Genel Konsolosluk İşlemleri Uzmanı Adem Kuru, dijitalleşmenin konsolosluk hizmetlerini kolaylaştırdığını belirtti. Kuru, vatandaşların işlemlerini e-Devlet, WhatsApp, Facebook, Instagram ve Twitter gibi dijital platformlar üzerinden hızla takip edebildiğini söyledi. Özellikle hamileler, çocuklu aileler ve sağlık sorunu olan bireylerin işlemlerinin öncelikli olarak gerçekleştirildiğini ifade eden Kuru, randevu sisteminin önemine değinerek, “Eksik bilgiyle yapılan başvurular iş süreçlerini yavaşlatıyor” dedi. Ayrıca, ikamet adresi değişikliklerinin mutlaka konsolosluğa bildirilmesi gerektiğini vurgulayan Kuru, konsolosluk web sitesinin takip edilmesi halinde vatandaşlarımızı ilgilendiren tüm duyuruların görüleceğini sözlerine ekledi. Kuru, Başkonsolosluklarda yeniden Türk vatandaşlığına geçmek için yapılan başvurular nedeniyle kısmi bir yoğunluk gözleniyor. İnternet üzerinden alınan randevular sonrası başvuruların bizzat yapılması gerekiyor dedi.
BORÇLANARAK EMEKLİLİKTE YENİ DÜZENLEMELER VAR
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Uzmanı Emirel Dede, borçlanarak emeklilik ve son yasa değişiklikleri hakkında bilgi verdi. Türkiye’ye kesin dönüş yapan vatandaşların sosyal güvenlik kapsamında korunması için yapılan düzenlemeleri anlatan Dede, artan talepler nedeniyle Sosyal Güvenlik Kurumu’nun mali yük altında olduğunu ifade etti. Yeni yasaya göre, önümüzdeki yıl emekli olacakların aylıklarının düşük olacağını belirterek, emeklilik hakkı kazananlara primlerini bir an önce yatırmaları tavsiyesinde bulundu.Dede, borçlanarak emekli olanların Türkiye’de emeklilik maaşı alabilmeleri için yurt dışında yalnızca belirli bir limite kadar çalışabileceklerini, bu sınırın 538 euro olduğunu hatırlattı.
VATANDAŞLARIN SORULARI YANITLANDI
Toplantıya katılan vatandaşlar, emeklilik ve sosyal güvenlikle ilgili sorunlarını dile getirdi. Hikmet Sayar isimli bir vatandaş, yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının Türkiye’deki EYT kapsamındaki emeklilik avantajlarından neden yararlanamadığını sordu. Bir diğer vatandaş, borçlanma primlerinin neden 60 bin euroya kadar yükseltildiğini sorguladı. Yetkililer, yasaların Türkiye’de belirlendiğini ve bu konuda düzenleme yapma yetkilerinin olmadığını ifade ederek, soruları yanıtladı.
BİLGİLENDİRME TOPLANTILARI DEVAM EDECEK
Katılımcılar, toplantıda verilen bilgilerin faydalı olduğunu ve konsolosluk hizmetlerine dair merak ettikleri birçok konunun açıklığa kavuştuğunu dile getirdi. DİTİB Eyüp Sultan Camii’nde düzenlenen bu toplantının, benzer bilgilendirme etkinlikleri için örnek teşkil etmesi bekleniyor.
İlhan Baba / Nürnberg