KÜLTÜR
Giriş Tarihi : 13-07-2025 22:27

LYRBE ANTİK KENTİ YENİDEN KEŞFEDİLDİ

‘Lyrbe Antik Kenti’nde yüzey çalışmaları tamamlandı, arkeolojik kazılara başlanacak‘

LYRBE ANTİK KENTİ YENİDEN KEŞFEDİLDİ

 

Lyrbe Antik Kenti ile ilgili yürütülen çalışmalar, Frankfurt Goethe Üniversitesi Arkeoloji Fakültesi ile Frankfurt Kültür ve Tanıtma Ataşeliği iş birliğinde, üniversitenin en prestijli alanlarından biri olan West Campus Antik Heykeller Salonu’nda gerçekleştirilen bir etkinlikte tanıtıldı.

Seçkin bir davetli topluluğunun katıldığı bu etkinlikte, Lyrbe’nin yeniden keşfi kamuoyuna sunuldu ve destekleyici kurumlarla paylaşıldı.

Etkinliğin açılış konuşmasını Profesör Anja Klöckner gerçekleştirdi.

Tanıtımı ve sunumu yapan, Frankfurt Üniversitesi öğretim görevlilerinden Dr. Işıl Işıkkaya ‘Laubscher tanıtım toplantısında kente dair farkındalık yaratmayı ve önümüzdeki yıllarda yürütülecek çalışmalara destek bulmayı amaçladıklarını‘ dile getirdi.

Dr Işıkkaya, ‘Yüzey çalışmalarının tamamlandığını ve arkeolojik kazılara başlamanın hedeflendiğini‘ ifaderek, ‘Kazıların, Side Müze Müdürlüğü başkanlığında ve Kültür ve Turizm Bakanlığı onayıyla gerçekleştirilmesi planlandığını vurguladı‘.

Bakanlığa gerekli başvuruların yapıldığını belirten Işıkkaya, ‘Yapılan araştırmalarda kentin adının Lyrbe olduğu, bölgede bulunan Eski Yunanca ve Side dilinde çift dilli yazıtların bu yerleşimin çok çok eski dönemlere uzandığını gösterdi. Lyrbe kazılarında ortaya çıkarılan çok sayıda heykel Antalya Müzesi'nde sergileniyor. Ayrıca yerli ve yabancı ziyaretçilere yönelik tanıtım faaliyetleri de sürüyor. Bölgenin turizm potansiyelini artırmaya yönelik projeler geliştirilmektedir‘ diye konuştu.

Frankfurt Turizm Ataşesi Ferruh Parmaksız, yaptığı selamlama konuşmasında ‘Türkiye'nin, özellikle Anadolu topraklarının dünya medeniyetlerinin pek çok önemli topluluk ve devleti barındırdığını‘ ifade etti.

İNSANLIK TARİHİNİN İLK KEŞİFLERİ ANADOLU’DA GERÇEKLEŞTİ

Parmaksız, ‘İnsanlık tarihinin temel ilişkileri, keşifleri ve gelişmeleri Anadolu'da gerçekleşmiştir. İlk yazılı eserler, kiliseler, mabetler, para, kütüphaneler gibi uygarlık ürünleri bu topraklarda ortaya çıkmıştır. Göbeklitepe’de yapılan kazılar, ilk tarım faaliyetleri, yerleşim alanları ve organize insan toplulukları hakkında sunduğu yeni bulgular heyecan verici.

Anadolu’nun bereketli topraklarında bugüne kadar birçok nefes kesici ve önemli arkeolojik keşif gerçekleştirilmiş ve halen gerçekleştirilmeye devam edilmektedir. Tüm bu zenginlik, üç tarafı denizlerle çevrili olan Türkiye’yi eşsiz doğal güzellikleriyle birlikte yabancılar için cazip bir turizm destinasyonuna dönüştürmüştür‘ dedi.

‘Lyrbe Antik Kenti’nde sürdürülen kazı çalışmaları da bu sürecin bir örneğini teşkil etmektedir‘ diyen Ferruh Parmaksız, ‘Turistlerin geleneksel tatillerini arkeolojiyle zenginleştirebilecekleri bu gibi projelerin önemli fırsatlar sunduğunu belirterek, katılımcılara ilgilerinden dolayı teşekkür etti‘.

Anadolu, medeniyetlerin beşiği olarak tarih boyunca sayısız uygarlığa ev sahipliği yapmış bir coğrafyadır. Bu topraklarda yapılan her yeni keşif, bilinen tarihsel anlatıları yeniden şekillendirme potansiyeli taşımaktadır.

Manavgat beldesinde yer alan ve kazıları Alman bilim insanlarıyla iş birliği içinde sürdürülen Lyrbe Antik Kenti, dikkat çeken arkeolojik alanlardan biri olmaya devam ediyor.

Hamide KÜÇÜKLER   / Frankfurt                                            

 

Ökkeş ToyÖkkeş Toy

avrupaolay.com'da İmtiyaz Sahibi ve Genel Yayın Yönetmeni