Almanya’da Türk ata sporunu öğretiyor

Almanya’nın Nürnberg kenti yakınlarındaki Lauf kasabasında yasayan Emre Kutlu, eski Türk mücadele ve savunma sporu olan ‘Bagatur’u Almanya’da yaşatıyor ve yeni nesillere aktarıyor. Bagatur, eski Türk dilinde ‘kahraman’, ‘cesur’, ‘yiğit’ anlamına geliyor.

SPOR - 22-03-2024 23:06 2692 kez okundu.

Almanya’da Türk ata sporunu öğretiyor
Advert



Uzak Doğu dövüş sporlarından karate, taekwondo, judo ve kung-fuyu öğrendikten sonra geleneksel Türk mücadele ve savunma sporu olan ‘Bagatur’a ilgi duyan Nürnberg‘li Emre Kutlu, Türkiye’de bunun da eğitimini aldı. ‘Bagatur’da Uzak Doğu sporlarındaki ‘siyah kuşağın’ karşılığı olan en yüksek seviyedeki ‘Atabay’ derecesine ulaşan Emre Kutlu, şimdi bu ata sporunu yardımcısı Gülistan Varlıönal ile birlikte çocuklara ve gençlere öğretiyor. Nürnberg Objektif Kültür Merkezi (OKM) salonunda ve DİTİB’e bağlı camilerde gençlere ücretsiz ‘Bagatur’ dersleri verdiğini belirten Kutlu, şunları söyledi:


‘ANLAMI YİĞİT, KAHRAMAN...’
“Gençler, Türklerin öz sporu olan mücadele ve savunma sanatı Bagatur’u neden öğrenmiyor sorusuna cevap aradım. Türk kültürünü, geçmiş tarihimizi değerleriyle buluşturmak amacıyla ‘cesur’, ‘yiğit’, ‘kahraman’ anlamına gelen ‘Bagatur’un dövüş sporu değil, savunma sporu olduğunu gençlerimize ve çocuklarımıza öğretmeye karar verdim. İslam öncesi ve sonrası Türklerin savaş sanatlarının birleşimi olan ‘Bagatur’, içerisinde eski Türk dövüş ve savunma sanatı ‘Amarok’, ‘Turon’, ‘Aba Güreşi’, ‘Kuşak Güreşi’, ‘Alpagut’, ‘Özbek boksu’, ‘geleneksel okçuluk’, ‘kılıç talimi’ gibi sporları da barındırıyor. Türk kültür, gelenek, görenek ve tarih bilincini gençlerimize aşılamak ve dünyaya tanıtan spor dalıdır. Bagatur’un felsefi yönü de ruhu şekillendirmek, terbiye etmek, disiplin altına almak, kültürlü, bilinçli, ufku açık olan gelişmiş zihinler oluşturmak, hak, adalet ve vicdan muhakemesine sahip insanlar yetiştirmek.”


‘BAGATUR HAYATA HAZIRLAR’
“Karate denildiğinde Japonya, taekvando denildiğinde Kore, kung-fu denildiğinde Çin geliyor da ‘Bagatur’ denildiğinde neden Türkiye ve Türk Cumhuriyetleri akla gelmesin. Türk’üm diyen herkes öz kültür değerlerini, geçmiş tarihini en iyi şekilde öğrenmeli ve geleceğe aktarılması için çalışmalar yapmalı. Geçmişi Orta Asya’ya dayanan ve Türklere özgü bir savunma sanatı olan Bagatur da herkes tarafından en iyi şekilde bilinmeli. Bagatur’un sadece fiziksel olarak değil, psikolojik anlamda da faydası var. Eğitim sisteminde boşluğa düşen öğrencilerimizin Bagatur ile faydalı bireyler haline geldiğini görüyoruz. Bizim sloganımız ‘Okullar bizi sınavlara, Bagatur hayata hazırlar’. Çocuklarımıza iyi eğitim almış, düzgün bir insan olarak hayatta kalmayı öğretmek zorundayız. Gençlerimizin kötü alışkanlıklardan uzak durması için öğretmenler kadar anne ve babalara da büyük görevler düşüyor. Çocuklarımızın iyi bir geleceği, iyi bir mesleği olsun istiyorsak, onlarla yakından ilgilenmeliyiz. Türklerin öz sporlarından Bagatur, onları kötü alışkanlıklardan uzak tutacaktır. Şu andan 2-13 yaş arası çocuklara ders veriyorum. Ancak her yaşta insan ilgi gösterebilir. Bagatur’u, önce Almanya’da sonra tüm dünya ülkelerinde ilkokuldan üniversiteye kadar bir ders programı olarak öğrencilerimize verilmesi için çaba sarf edeceğim.”

Bagatur sporuyla ilgili detaylı bilgi almak isteyenler için tel no: +49 176 73734063


İlhan BABA/REGENSBURG

Neler Söylendi?
DİĞER HABERLER
Son dakika golüyle maçı aldı!

Son dakika golüyle maçı aldı!

07-10-2024 - SPOR

Türkiye, Paris 2024'te altın madalya rekoru kırdı

Türkiye, Paris 2024'te altın madalya rekoru kırdı

06-09-2024 - SPOR