Cilt hastalıklarını ciddiye alın !..

Deride kabarma, kızarıklık, kaşıntı, döküntüler ya da şişliklerle kendini gösteren cilt hastalıkları İlerlemediği sürece ne yazık ki önemsenmiyor. Ancak cilt hastalıklarında da erken teşhis tedavi şansını arttırıyor. Deniz Yükselir ile Sağlık Olsun programına konuk olan Dermatoloji Uzmanı Dr. Dilek Savcılı, cilt hastalıklarının ciddi sağlık sorunlarının belirtisi olabileceğini dile getirerek, tedavi konusunda geç kalınmaması önerisinde bulundu. Programda, Dr. Savcılı, cilt hastalıkları ile ilgili merak edilen soruları yanıtladı.

SAĞLIK - 28-03-2024 09:57 739 kez okundu.

Cilt hastalıklarını ciddiye alın !..
Advert

 
En sık görülen cilt hastalıkları nelerdir?
 
Deri hastalığı, insan cildini etkileyen herhangi bir hastalık veya rahatsızlığa verilen addır. Dermatoloji, deri, saç, tırnak, mukozal ve cinsel yolla bulaşan hastalıkların teşhis ve tedavisinden sorumlu tıp alanıdır. Egzama, atopik dermatit, akne (sivilce), sedef hastalığı ve diğer cilt hastalıkları, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar, siğiller, uçuklar, zona, mantar hastalıkları, cildin iyi huylu ve kötü huylu tümörleri, saç hastalıkları, tırnak bozuklukları, benler ve vitiligo en sık görülen dermatolojik hastalıklardır.
 
Cilt hastalıkları neden meydana gelir ?
 
Deri, vücudun dış yüzeyini tamamen kaplayan vücudun en büyük organdır. Dış ortamla sürekli olarak temas halinde bulunan derimiz, çevresel etkenler, kimyasal maddeler, alerjenler ve benzeri uyarıcılara sıklıkla maruz kalır. Bu durum da dermatolojik rahatsızlıkların ortaya çıkması kolaylaşabilir.
Cilt hastalıkları sağlık sorunları arasında görülme oranı yüksek bir yüzdeye sahiptir. İnsanların birçoğu hayatında mutlaka bir kez bir cilt hastalığına maruz kalmıştır. Bazı cilt hastalıkları dış etkenlere bağlı olarak geçici bir süre görülse de sedef, egzama gibi cilt rahatsızlıkları kronik bir hal alıp, uzun yıllar hatta bazen ömür boyu görülebilir. Bazı durumlarda ise belirti veren cilt hastalıkları başka bir hastalığın yansıması olabilir.

Cilt hastalıklarının belirtileri nelerdir?
 
Cilt hastalıkları genellikle birbirine benzer belirtiler gösterebiliyor. Genelde kırmızı, pembe ve beyaz renkli kabarıklıklar, kaşıntı, kızarıklık, cildin pullu ve pürüzlü olması,
cildin soyulması, kuru, çatlamış ve döküntülü bir cilt, kendiliğinden oluşan lezyonlar ve yaralar, ciltte çıkan siğiller, şişlikler, cildin görünümündeki ton farklılıkları cilt hastalıklarında görülen belirtiler arasında yer almaktadır.
 
Cilt hastalıklarında teşhis ve tedavi nasıl yapılmaktadır?
 
Cilt ile ilgili hastalıklarda belirtiler bazı durumlarda keskin farklılıklarla ayrılamadığından teşhis süreci zorlayabilir, doğru tedavi planlamasına karar verilmesi güçleşir. Bu bakımdan cilt hastalıkları konusunda uzman doktorlara başvurulması ve vakit kaybedilmeden tedaviye başlanması önem taşıyor. Bazen hastalarda cilt problemlerine eşlik eden diğer bulgular olabilmektedir. Hastalar içinde bulundukları durumu tam olarak ifade edemedikleri için de tanı gecikebilmektedir. Tedaviye rağmen şikayetleri geçmeyen hastaların yeniden kontrole gitmeleri gerekmektedir. Çünkü bazen hastalar uzun süre kontrollerine gitmedikleri için hastalıkların teşhisi gecikebilmektedir. Burada hastaların tedavilerini yarım bırakmamaları ve kontrollerini aksatmamaları önem taşımaktadır. Mümkünse aynı doktora gitmeleri tanının daha çabuk konulmasını ve tedavinin daha doğru ilerlemesini sağlayabilir.
Deniz Yükselir
 
Neler Söylendi?
DİĞER HABERLER
AOK'dan özel sağlık harcamalarına  destek

AOK'dan özel sağlık harcamalarına destek

23-04-2024 - SAĞLIK

Bazı ölümcül bakteriler

Bazı ölümcül bakteriler "vampir gibi" insan kanından besleniyor

18-04-2024 - SAĞLIK