Dr. Hüseyin Kurt’tan Türkçe İçin Ortak Mücadele Çağrısı

Dr. Hüseyin Kurt, Hessen Milletvekili Ayşe Asar’ın Türkçenin korunması ve geliştirilmesine yönelik başlattığı girişimi güçlü şekilde desteklediğini açıkladı. Türkçenin Hessen Eyaleti’nde Almancadan sonra en yaygın konuşulan dil olmasına rağmen, uzun yıllardır sistematik olarak geri plana itildiğini belirten Kurt, bu konuda daha güçlü ve koordineli bir toplumsal mücadelenin gerekli olduğunu vurguladı.

GÜNCEL - 04-06-2026 17:23 180 kez okundu.

Dr. Hüseyin Kurt’tan Türkçe İçin Ortak Mücadele Çağrısı
Advert

 

 

 

Kurt, Hessen’de uygulanan eğitim politikalarının Türkçe derslerine olan ilgiyi azaltmayı hedeflediğini ifade ederek, Türkçe ana dili derslerinin sınıf geçmede etkili olmaması, derslere katılımın zorunlu tutulmayıp gönüllülük esasına dayandırılması, ders saatlerinin çoğu zaman öğleden sonraya bırakılması ve emekli olan Türkçe öğretmenlerinin yerine yeni atamaların yapılmaması gibi uygulamaları eleştirdi.

 

Ayrıca eyalette okutulan yabancı diller listesinin genişletilmesi sürecinde Arapça, Portekizce, Çince ve Lehçe gibi dillerin listeye alınmasına rağmen, Türk sivil toplum kuruluşlarının yoğun girişimlerine karşın Türkçenin yıllarca dışarıda bırakıldığını hatırlatan Kurt, artan baskılar sonucunda Türkçenin yalnızca birkaç okulda pilot uygulama kapsamında okutulmasına izin verildiğini söyledi.

 

Gießen Üniversitesindeki Türkoloji Bölümünün kapatılması kararının da aynı yaklaşımın bir sonucu olduğunu belirten Kurt, bunun yalnızca akademik bir karar olarak değerlendirilmemesi gerektiğini ifade etti. Türkoloji Bölümünün kapatılmasının, Türk dilinin ve kültürünün akademik alandaki görünürlüğüne zarar vereceğini dile getirdi.

 

Dr. Hüseyin Kurt, Türk toplumu ve sivil toplum kuruluşlarının Ayşe Asar’ın başlattığı imza kampanyasına güçlü destek vermesi gerektiğini belirterek, bunun yanında farklı platformlarda da girişimlerin artırılmasının önemine dikkat çekti. Kurt, çatı kuruluşların ve konu uzmanlarının katılımıyla geniş kapsamlı bir toplantı düzenlenmesini önererek, Türkçenin geleceği için toplumsal farkındalığın artırılması ve ortak bir eylem planı oluşturulması çağrısında bulundu.

 

Kurt, açıklamasının sonunda başta Milletvekili Ayşe Asar olmak üzere Türkçenin geleceği için emek veren herkese teşekkür etti

http://openpetition.de/cnmlf

Neler Söylendi?
DİĞER HABERLER
Almanya’da 2025’te 332 bin 500 kişi Alman vatandaşlığına geçti

Almanya’da 2025’te 332 bin 500 kişi Alman vatandaşlığına geçti

04-06-2026 - GÜNCEL

Bavyera Eyaleti İçişleri Bakanı Herrmann, Antalyalı gazetecileri kabul etti

Bavyera Eyaleti İçişleri Bakanı Herrmann, Antalyalı gazetecileri kabul etti

04-06-2026 - GÜNCEL