Bu önerileri dikkate alın Bayramınız şeker tadında geçsin

Bayramlar içimizi ısıtan muhabbetleri, ziyaretleri ve sofraları ile önemlidir. Bayram sabahı yapılan sofralar ile karşılarız bayramı. Bayram öncesinde yapılan hazırlıklar midemiz ile beraber kalpleri doyurmak içindir aslında. Peki, bu bayramda soframızda ve beslenmemizde nelere dikkat etmeliyiz? Bu sorunun cevabını Uzman Diyetisyen Beyda Ağar’dan aldım.

SAĞLIK - 06-04-2024 13:10 621 kez okundu.

Bu önerileri dikkate alın Bayramınız şeker tadında geçsin
Advert
 
Ramazan'dan sonra beslenmemizde nelere dikkat etmeliyiz?
 
Bayramda beslenmemizde geçişler ve bu geçişler ile beraber şekerli ürün tüketimi fazla olması mümkündür. Bir aylık oruç döneminden sonra bayramda aşırı, hızlı, sık besin tüketiminden kaçınılması gerekmektedir. Bununla beraber oruçtaki düzen hemen unutulup sabah uyandığımızda yemek yemek bizleri rahatsız edebileceği gibi vücudumuzu yoracaktır. Bu yüzden sabah güne su ile başlamak ve bir süre sonra ilk öğünü yapmak gerekir. Bayramda yapılan ziyaretler ve misafirperverlik ile sık sık ve aşırı yemek yeme hali aynı zamanda hamur işleri, şekerli gıdaların fazla tüketimi ile beraber fiziksel aktivitenin olmaması vücudun yağ depolaması için kaçınılmaz bir sondur. Vücuda giren şeker kana hızla karışmaktadır.
Bayramda nasıl beslenmeliyiz?
Günde en az 2-2,5 litre olmak üzere bol bol su tüketilmesi, öğünlerin orantılı ve dengeli olması, sık sık tüketim olmaması, öğün içerisinde çok fazla besin karıştırılmaması, besinlerin çok çiğneme yapılarak yavaş tüketilmesi, şekerli ve hamur işlerinin ısrar üzerine aşırı tüketilmemesi önemlidir. Ayrıca gün içinde sevdiğiniz ve tempolu fiziksel aktivitenin arttırılması gerekir.
Fazla şeker tüketiminin vücuda etkisi nedir?
 
Şeker tüketimi fazla olduğu zaman vücut tüm şekeri, bir anda enerjiye çeviremez ve bu yüzden fazla şekeri karaciğer ve kaslarda depolar. Bu durum ile beraber şekerin fazla tüketimi vücutta yağ olarak depolanmaktadır. Aynı zamanda fazla şeker tüketimi kan şekerimizi de çok ani yükselmesine ve geri ani düşmesine sebep olduğu için çok çabuk acıkma durumunun da görülmesi mümkündür. Kan şekerimizin dengesini bozan bir diğer durum ise, sık aralıklarla besin tüketimidir. Kan şekerin dengeli olması için, sık sık yemek tüketiminden kaçınılması gereklidir.

 
Peki şeker tüketimini en aza indirmek için yapmamız gerekenler nelerdir?
Öncelikle yapacağımız öğünde orantılı yememiz gerekir. Tabağımızda ki ekmek, pilav, reçel gibi karbonhidrat miktarı, yumurta, peynir, yoğurt, et/tavuk suyu ile yapılmış çorba, et ve et ürünleri gibi protein miktarı; zeytin, zeytinyağı, tereyağı veya hayvansal yağ gibi yağ miktarı; domates, salatalık, meyve, salata gibi çiğ miktarımız eşit olması gerekir. Yani karbonhidrat, protein, yağ ve çiğ grubu besinlerin aynı miktarlarda tüketilmelidir. Bu durum da doğru ve dengeli yediğimiz için tokluk seviyesi uzun sürecek (sık sık tüketim olmaması) ve şekerli olan ürünlerin tüketimi azalacaktır.
 
Neler Söylendi?
DİĞER HABERLER
AOK'dan özel sağlık harcamalarına  destek

AOK'dan özel sağlık harcamalarına destek

23-04-2024 - SAĞLIK

Bazı ölümcül bakteriler

Bazı ölümcül bakteriler "vampir gibi" insan kanından besleniyor

18-04-2024 - SAĞLIK