Birbirine komşu olan iki şehir arasında Türkçe derslerine katılım sayılarındaki bu küçümsenmeyecek farkın nasıl yorumlanması gerektiğini konunun paydaşlarına sorarak paydaşların bu konudaki görüşlerini okurlarımız için derledik.
BİR AN ÖNCE GEREKLİ ÖNLEMLER ALINMALI
Özellikle Essen şehrinde faal olan ve basında haklarında düzenli olarak olumlu çalışmalar yaptıklarına dair haberler yayınlanan veli yapılanmasının ve diğer paydaşların aktivitelerine rağmen, Türkçe derslerine kayıtlarda yaşanan bu dramatik düşüşün ciddi olarak sorgulanması gerektiğinin altını çizen paydaşlar, gerekli önlemlerin bir an önce alınmaması durumunda, sonucun daha tehlikeli ve önü alınamayacak boyutlara ulaşabileceğini belittiler. Özellikle Essen şehrindeki konunun paydaşlarının bu dramatik tablo hakkındaki görüşleri bölgede yaşayan Türk toplumu tarafından merakla beklenirken, gazetemize bu konuda açıklama yapan paydaşların görüşünü yorumsuz olarak okurlarımızla paylaşıyoruz.
BU SONUÇ CİDDİ OLARAK SORGULANMALI VE ÖZELEŞTİRİ VERİLMELİ
ZÜLFÜ GÜRBÜZ
NRW TÖB (Türkiyeli Öğretmenler Birliği Başkanı)
Bilindiği gibi eyaletimizdeki Türkçe ve diğer Anadili Dersleri seçmeli ek ders olarak verilmektedir. Bu derslere katılımı etkileyen bir çok etken söz konusudur. Dersin statüsü, öğretmen, veli ve öğrencilerin derslere bakış açısı ve katılımdaki motivasyonları, okulların, eğitim müdürlüklerinin bu derslere yaklaşımı vb. gibi, Türkçe Anadili Derslerine katılımı etkileyen bir çok etkenden bahsedebiliriz. Ancak belirttiğim bu etkenler şu anda Türkçe Derslerimizin eyalet çapında içinde bulunduğu durumu, biz ortak paydaşların sorumluluğundan çıkarmaz. Nitekim Türkçe Derslerinden çok daha olumsuz koşullarda verilen İtalyanca, Yunanca gibi diğer bazı Anadili Derslerine katılım oranı olarak Türkçe'den daha fazla olması bizlere bunu açıkça göstermektedir.
Bu bağlamda Türkçe Derslerine katılımda bölgesel olarak ciddi farklar olabilmektedir. Bu sayı ve oranları doğru okuyup değerlendirmek önemlidir. Herhangi bir bölgede Türkçe derslerine katılımda bir artış varsa, bu başarı yukarıda belirttiğim diğer etkenlerin yanında, o bölgede tüm paydaşların başarısı olarak da kabul edilebilir. Yine herhangi bir bölgede Türkçe derslerine katılımda gözle görülür bir azalma olmuşsa, bu konunun o bölgedeki ve eyalet çapında örgütlü olan paydaşlar tarafından doğru bir şekilde değerlendirilmesi gerekir. Bütün paydaşların yapıcı bir şekilde eleştiri ve özeleştiriyi yapması bu konuda başarıyı da beraberinde getirecektir. Başta biz NRW TÖB olmak üzere ve diğer tüm paydaşların bu sonuçları acilen ciddi bir şekilde analiz yaparak gerekli önlemlerin alınması gerektiğine inanıyorum. Çok geç olmadan bu alandaki bütün paydaşlar olarak hep birlikte somut ve pratik çözüm önerilerini üretip uyglamaya koymamız gerekmektedir.
EĞİTİM ATAŞELİKLERİ VE BAŞKONSOLOSLUKLAR NELER YAPMALI?