“FESTİVAL İKİ ÜLKE ARASINDA KÜLTÜRLER ARASI DİYALOĞU PEKİŞTİRİYOR”
Almanya ve Türkiye arasında işleyen en önemli kültür-sanat diyaloğu olarak nitelendirilen ve 27. kez gerçekleşecek olan Almanya’daki en eski Türkiye-Almanya Film Festivalin10 Mart tarihinde açılacağını ve 19 Mart tarihinde sona ereceğini açıklayan Kaya, “Festival insanları ve kültürleri sınırlar ötesinde buluşturmayı hedefliyor. Herkesi bu zor günlerde sanata ve kültüre sahip çıkmaya davet ediyoruz”diyor.
‘FİLM FESTİVAİNDE ‘KADIN OLMAK’ SÖYLEŞİSİ’
Festivalin önemli bölümlerinden biride her iki ülkenin toplumlarını yakından ilgilendiren konuların panellerde sinamacılarca ele alınmasıdır. Kaya “Bu sene düzenlenecek Film festivalinde,Türkiye PEN Dünya Yazarlar Derneği Başkanı Zeynep Oral, Cumhuriyetin 100.yılı nedeniyle ‘Kadın’ olmak “ konulu söyleşiye katılacak ayrıca ‘Demokrasi için sürgünde yaşamak’, Türkiye Sineması’nda seks filmleri ve Şerif Gören ile Micahel Verhoeven’in katılacağı ‘Ustalar Buluşması’ konulu söyleşiler yer alacak.
‘YENİ DÜNYA KRİZLERİ KÜLTÜR VE SANATIN GELİŞMESİNİ ENGELLİYOR’
“Türkiye ve Suriye’de yaşanan yok edici korkunç deprem, festival organizatörleri olarak bizimde nefesimizi kesti ve şok duruma yol açtı. Yeni dünya felaketlerinin yaşanmamasını, süregel krizlerin son bulması ve seyircinin de tekrar kütür sanat ekinliklerine özlem duyacağından yola çıkarak festivalimizi gerçekleştirme kararı aldık’’ diyen Kaya, 27. Türkiye-Almanya Film Festivali, iki ülke sinema sanatı arasında kültürlerarası diyaloğa hizmet eden Almanya çapındaki en önemli kültür festivalidir. Türkiye’den ve Almanya’dan kısa, uzun ve belgesel filmlere geniş platform sağlayan, Türkiye-Almanya jürileriyle kısa ve uzun film yarışmaları düzenleyen, izleyicilerine iki ülke sinemasının güncel örneklerini toplumsal bütünleşmenin teşvik edilmesi, bunu yaparken kültürel ayrıcalıklarında korunmasını savunan festivalimiz, sinemacılar, sanatçılar ve seyirciler arasında aktif diyaloğun yaşandığı önemli kültür sanat festivalidir.”
ONUR ÖDÜLLERİ ŞERİF GÖREN VE MİCHAEL VERHOEVEN’E
Festivalin açılış gününde, Uluslararası yönetmenlerden Şerif Gören ve Michael Verhoeven‘e sinemanın kültürler arası diyaloğuna verdikleri katkılarından dolayı Türkiye Almanya Film Festivali’nin onur ödülü verilecek. Festivalin açılışına, İstanbul Uluslararası Film Festival Müdürü Kerem Ayan, PEN Türkiye Başkanı, yazar ve senarist Zeynep Oral, yönetmen Biket İlhan, yönetmen Kazım Öz, görüntü yönetmeni Ayhan Salar, müzisyen ve oyuncu Melike Demirağ, Almanya’dan Nürnberg Ana Belediye Başkanı Marcus König ve Belediye Başkanı Prof. Dr. Julia Lehner, Uluslararası Film Eleştirmenleri Federasyonu FIPRESCI Genel Sekreteri Klaus Eder ve gazeteci yazar Can Dündar katılacak.
‘FESTİVALİ DESTEKLEYEN KURUMLAR’
Festivalin Nürnberg Büyükşehir Belediyesi, FFF Bayern & Bavyera Eyaleti Dijitalizasyon Devlet Bakanlığı, Federal Almanya Kültür ve Medya Bakanlığı-Sinama Dairesi, Türkiye-Almanya Film Dostları kuruluşların destekleriyle, Nürnberg Inter Forum Derneği ve Nürnberg Belediyesi Kültür Sanat Dairesi’nin iş birliğiyle yapıldığını belirtti.
‘SİNAMA DÜNYALARI PROGRAMINDA 15 FİLM VAR’
İki ülke toplumlarını yakından ilgilendiren konuların ele alındığı 15 Film festivalde gösterime sunulacak: Elif Ana: Türkiye Cumhuriyeti 100 toplumsal gelişmeler bakış, Leyla Gencer: Türkiye Cumhuriyeti 100 yaşında müziksel bir bakış, Aşk Mark ve Ölüm: Almanya’daki Türk işçi göçmen kültürüne bakış, Hilal-i Ahmer Hanımlar Merkezi: Kızılay içinde ilk kadın hareketine bakış, Bir Kar Tanesinin Ömrü: Türk-Kürt sorunusalına farklı bakış, Crash: Aile içi hesaplaşmalar gibi filmler yer alacak.
İlhan Baba-Nürnberg