https://www.avrupaolay.com/files/uploads/user/23521.png
Necati Suözer
Advert

AOK HESSEN, ÇALIŞANLARIN RAPOR ALIŞKANLIKLARINI ARAŞTIRDI

14-05-2019 22:40 67451 kez okundu.

 

“AOK Hessen, hastalık oranı ve buna bağlı olarak rapor alma sürelerinde bölgesel anlamda meydana gelen farklılıkları ve değişiklikleri rakamlarla açıkladı.”

AOK Hessen sigortalılarının rapor alma sürelerinde diğer senelere göre % 0,1’lik artış tespit edildi.

Genel verilere göre çalışanlar 2018 yılında ortalama 20,6 günlük rapor alırlarken, bir kerelik rapor alma süresinin günlük bazdaki karşılığı 11,3 gün olarak gerçekleşirken, Darmstadt hastalık oranının en az, Vogelsbergkreis bölgesi ise en yüksek yaşandığı yer oldu.

Yapılan çalışmada, çalışanların 6 haftadan fazla raporluluk süresinin % 3,5 oranında olduğunun, yine çalışanların en fazla rapor aldıkları ayın % 7,4 ile Şubat ayı, en az rapor kullanılan ayın % 4,8 ile Temmuz ayı olduğuna yer verilirken, Şubat ayında soğuk algınlığına bağlı rahatsızlıkların artış gösterdiği belirtildi. Bütün raporluluk sürelerinde uzun süreli çalışamayanların oranı % 38,4 oldu.

Sektörlere Göre Rapor Alma Alışkanlıklarının Dağılımı

Araştırma, en fazla raporun tüm çalışanların % 7,8’lik oranını oluşturan enerji, su, temizlik ve yer altı iş alanlarında çalışanlar tarafından kullanıldığını, banka ve sigorta sektöründe çalışanların % 3,6’lık oran ile en az rapor kullanan grubu oluşturmakta olduğu vurgulandı.

Hangi Hastalıklar Rapor Almada Çok Büyük Önem Arz Ediyor?

Çalışanlar arasında, kas ve iskelet sistemi rahatsızlıkları 27,2 gün, solunum yolları 14,2 gün ve 11,2 gün ile psikiyatrik rahatsızlıklar rapor alınan alanlar olurken, rapor almada psikiyatrik rahatsızlıklar en büyük sebep oldu.

Bölgesel bazda rapor alma alışkanlıklarında farklılıkların olduğunun gözlemlendiği çalışmada, Darmstadt´ta çalışanların % 4,4 ile eyalet dâhilinde en az rapor alan grubu olduğuna yer verildi. Ama bunun yanında da Orta ve Kuzey Hessen Bölgeleri en fazla iş görmezlik raporunun alındığı yerler olarak karşımıza çıkmaktadır.

İşverenler çalışanlarının sağlıklı olmalarına çok önem veren AOK Hessen, işletme çalışanlarının sağlığının korunup desteklenmesi adına çok uzun yıllardan beridir, hizmet sunuyor.

Betriebliche Gesundheitsförderung adı verilen bölüm, bunun için, işletme analizi, sürecin takibi ve kontrolünü yapıyor. Bu birim tarafından alınan tedbirler, sağlık programları ve başarılı kontrol hizmetleri, işletmeleri aynı hizmetler adı altında destekliyor.

Türk işletmelerinin bu türden hizmetlerden hiç istifade etmediklerini bu yazıda belirtmiş olursak hiçte yanlış bilgi vermemiş oluruz. İşletme çalışanlarının sağlıklarının desteklendiği bu birimin hizmetlerinden tüm çalışanlar ücretsiz olarak istifade edebilirler.

 

Neler Söylendi?