https://www.avrupaolay.com/files/uploads/user/23521.png
Necati Suözer
Advert

Türkiye ve Almanya Sigortalarının Sağlık Kapsamları Nelerdir?

13-02-2018 21:14 1449 kez okundu.

 

Diyaliz hizmeti ve yurt dışından tek taraflı emekli olanlardan gelen soruların çokluğu sebebi ile aşağıdaki bu iki konu hakkında vatandaşlarımızı bilgilendirmek istedim.

Diyaliz hizmeti

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı ile Almanya DVKA İrtibat Kurumu arasında yapılan görüşmeler sonucunda Türk sigortalılarına sunulan diyaliz tedavi hizmetinin A/T 11 formülerine istinaden sağlanması hususunda karara vardı.

A/T 11 formüleri üzerinden diyaliz hizmetinin Almanya´ da alınması 12-16 Mayıs 2014 tarihli anlaşma ile mümkün kılınmış oldu.

Bu durum Almanya´da olup da Türkiye üzerinden sağlık yardımı alan sigortalıları yakından ilgilendirmektedir. Yani ilgili Türkiye sigortalısı, Almanya dahilinde sunulan anlaşmalı diyaliz hizmetlerinden yararlanabilecek. Bu anlaşma iki ülke sigortalılarını da ilgilendirdiği için bizlerde Türkiye ayağında T/A 11 belgesi üzerinden diyaliz hizmetini alabilme hakkına sahibiz.

Türkiye´den emekli olan ve Almanya´da Aile Sigortası kapsamında bulunan kişiler

Bu bağlamda Türkiye´den emekli maaşı alıp da Almanya`da aile sigortasında olan kişileri aylık düzenli emekli aylıkları 2018 yılı itibari ile aylık 435 € geçmemesi koşulu ile aile sigortalarında kalmalarından hiçbir sakınca yoktur.

Şayet emekli aylığı 435 € ve üzerinde ise o zaman aile sigortasından çıkarılır. Kişi Türkiye´deki sağlık yardımını Almanya´ya naklettirmek kaydı ile buradaki sağlık yardımlarından birebir yararlanma hakkına sahip olur. Bu işlev için ilgili şahısın Almanya´da en az 13 aylık oturma müsaadesinin olması gerekmektedir.  İlgili şahıs bu seçeneği yerine getirmiyorsa, o zamanda burada freiwillige Krankversicherung / dediğimiz isteğe bağlı sigortayı hayata geçirtmek ve de primini kendisi ödemek kaydı ile Almanya´da sigortasını sürdürebilir.

Şayet ilgili şahıs iki taraflı yani iki ülkeden emekli maaşı alıyorsa, o vakit en fazla yaşadığı ülkenin sağlık yardım hizmetini her iki ülke için kullanmakla yükümlüdür.

İki yerden emekli maaşı alan kişi Almanya´da yaşıyorsa, o zaman Türkiye´den almış olduğu emekli maaşından burada primi ödemek zorundadır. Prim tahsil etme geriye dönük olarak en fazla 4 yıllık zaman aşımı göz önünde bulundurularak yapılır. İlgili kanun 01.07.2011 tarihinde hayata geçirilmiştir.

Neler Söylendi?