KÜLTÜR - SANAT
Giriş Tarihi : 09-03-2024 10:22

Alkışlar ‘Dördüncü Ay’a

Yönetmenliğini Burcu Fırat Uygur’un ve Yönetmen Yardımcılığını Ayça Deniz Koçer’in yaptığı Nazlı Tozan ve Erdal Ekiz’in oynadığı ‘Dördüncü Ay’ isimli oyunun prömiyeri büyük ilgi gördü.

Alkışlar ‘Dördüncü Ay’a

 

İsveçli yazar Björn Boström tarafından kaleme alınan ve İsveç`te 2002 yılında yaşanan namus,töre cinayetini konu alan oyun Theater Mummpitz de seyirciyle buluştu.

Almanca olarak ve Türkçe üst yazıyla sahnelenen oyunda dünya çapında din, köken ya da dil ayrımı gözetmeksizin kadınlara yönelik şiddetin en çok karşılaşılanlarından biri olan, gerçek bir namus cinayetini konu aldı.
Nürnberg Başkonsolos Yardımcısı Ülker Erçetin ile Türk-Alman davetilerin izlediği oyun, siyasi nedenlerle ailesiyle birlikte Türkiye’den İsveç’e göç eden ve İsveçli bir erkekle olan ilişkisi nedeniyle babası tarafından vurularak öldürülen Fadime Şahindal’ın gerçek hikayesine dayanıyor. Ancak oyunda cinayet abi tarafından işleniyor. Tek isteği, kararlarının ve bedeninin sahibi olarak hayata devam etmek olan bu genç kadın, 25 yaşına kadar İsveç’te ailesinin öngördüğü töre ve namus kavramları ile savaşmak zorunda kalıyor.

Oyunu izlemek isteyenler 20 Nisan`da Loni Übler Haus veya 18 Mayis`ta Theater Mummpitz`de Eventim üzerinden bilet alarak izleyebilirler. Oyun sonrası Dokur Catering firması sahibi Haluk Dokur tarafından hazırlanan yiyecekler davetlilere ikram edildi.

Oyunun Yönetmeni Burcu Firat Uygur kim?

Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı Tiyatro oyunculuk mezunu. Yüksek Lisans yapmak icin 2012 yılında Almanya’ya geldi. Dil eğitimini tamamladıktan sonra Ruhr Üniversitesi Sahne arastırmaları bölümünde yüksek egitimini tamamladı. Tiyatro oyunlarını Almanca’dan Türkçe’ye çeviren Burcu Fırat Uygur, bircok festivallerde performans sanatçısı ve rejisör olarak çalıştı. Almanya’ya göçün 60.Yılı nedeniye, ‘Misafir Bavul’ adlı oyunu Nürnberg Başkonsolosluğu ve Nürnberg Belediyesi Kültür Dairesinin sponsorluğuyla yaklaşık 500 kişilik bir seyircinin katılımıyla sahneye koymayı başardı.

İlhan BABA/NÜRNBERG

Ökkeş ToyÖkkeş Toy

avrupaolay.com'da İmtiyaz Sahibi ve Genel Yayın Yönetmeni