EĞİTİM
Giriş Tarihi : 20-09-2022 22:18

Çocuklarımıza sahip çıkalım

Almanya’nın Schweinfurt kentinde yaşayan Alman Eğitim Sistemi Uzamanı (Pedegog) Halil Cesur, velilere seslenerek “çocuklarımıza iyi bir gelecek sağlamak istiyorsanız çocuklarınızla yakın ilgilenin, öğretmenleriyle empati kurun, kötü örenekler vermeyin, çocukların okul hayatına dahil olup ve çocuklarınıza sahip çıkın“ dedi.

Çocuklarımıza sahip çıkalım

 

En büyük yatırımın çocukların eğitimine yapılacak yatırım olduğunu belirten Cesur, liseye giden 3 çocuğunun olduğunu ve çocukların geleceğinin iyi olması için sürekli çocuklarıyla arkadaş gibi ilgilendiğini söyledi. Pedegog Cesur, “sizlerde çocuklarınızla yakından ilgilenirseniz başarılarına gelceklerine büyük katkı sağlamış olursunuz“ dedi.

Cesur,“Öğrencilerin okula gereken önemi vermedikleri durumda, gelecek için meslek seçimlerinde çok zorlandıklarını görüyoruz. Okul hayatına, ilk başladığı günden itibaren büyük bir ciddiyetle gereken önemi vererek başlamak gerekir. Okulun başladığı ilk haftalarda veya ilerleyen aylarda okulda gereken ilgiyi göstermeyip öğretmenleri can kulağıyla dinleyerek ders içeriğini kavrayamazlarsa, aradaki bilgi açığını kapatmak öğrenciler için zorlaşacaktır. Bu nedenle çocuklar ilk gününden itibaren büyük bir ciddyet ve disiplinle derslere katılıp derslerden geri kalmamaya çaba göstermesi sağlanmalıdır“diye konuştu.

DOĞRU MESLEK SEÇİMİ İÇİN UZMAN EĞİTİMCİLERDEN YARDIM ALIN

Hali Cesur sözlerini şöyle sürdürdü “Yaş itibarıyla ve tecrübe eksikliğinden dolayı çocuklarımız, gençlerimiz ilk zamanlarda okulun önemini kavrayamayadığından diploma alamadan okuldan ayrılmak zorunda kalıyor. Meslek eğitimi ve ya yüksek eğitim için, yeterli diplomaya sahip olunması gerektiğini hepimiz biliyoruz. Karnesinde iyi yeterli not olmayan gençlerimizin meslek başvurularının meslek eğitimine alınmayıp ret cevabi aldıklarını görüyoruz. Alınan her ret cevabı gençlerde motivsayon düşüklüğüne ve moral bozukluğuna yol açıyor.İlk zamanlarda okulun önemini kavrayaman çocuklarınızla yakından ilgilenirseniz başarıalrı artar.Lise bitirme (Abitur) not ortalaması sebebiyle istediği bölümde yüksek eğitimine adım atmayan gençler, genelde boşta kalmamak için kendilerine uygun olmayan her hangi bir meslek dalını seçmeleri nedeniyle, yüksek okul seçimlerinde istedikleri bölüme başlama şansını elde edemiyorlar. Yanlış meslek seçimi sebebiyle ilerleyen zaman diliminde gençerin eğitimlerini yarıda bırakma tehlikesi yükselmektedir. Ebeveynler bu durumları göz önüne alarak çocuklarına daima yol göstermeleri ve destek olmaları gerekiyor. Ebeveynlerin çocuklarına nasıl destek verebilecekleri konusu ise çocuktan çocuğa farklılık gösterebilir. Çocukları en iyi anne ve babalar tanır ve hangi şekilde destek verilmesi gerektiğini de anne babaların düşünceleri önem taşır fakat çocuklarınızın doğru meslek seçimlerinde uzman eğitimcilerden yararlanılması fayda sağlar“.
ÇOCUKLARIN OKULDAKİ DURUMLARI TAKİP EDİLMELİDİR

Okul ile sürekli irtibat halinde kalmak ve sürekli çocuğun okulda ki gelişimini takip ederek, gerekirse çocuğuna destek vermek, anne babanın en önemli görevlerinden biridir diyen Cesur“ Öğretmenlerle irtibat halinde kalıp sürekli fikir alışverişinde bulunmak, hem çocuk hem okul için büyük fayda getirecektir. Bu şekilde çocuğun okulda ki gelişmelerini anında takip edip ve gerekirse müdahele etme imkanı doğacaktır. Öğrenci anne babasıyla sürekli diyalog halinde olmak, okul toplantılarını, veli toplantılarına katılmak, okul yetkililerinin arzu ettikleri bir durumdur ve okul hayatına dahil olan ve okula destek veren ebeveynler okul tarafından ciddiye alınır, eşit bir partner olarak görülür. Ayrıca evden destek alan çocukların özgüvenlerinin yüksek olduğunu ve okul hayatında başarılı oldukları görülmektedir“ ifaddelerini kullandı.

ÇOCUKLARI KORKUTMADAN SOHBEET EDİN
Cesur,“Bir çocuk okul hakkında fazla konuşmak istemiyorsa ve okul nasıldı diye sorulduğunda tek kelimeyle iyiydi cevabı geliyorsa, okul hayatında sorun var demektir. Anne baba çocuğu sohbet şeklinde, korkutmadan düşüncelerini öğrenmeleri, varsa korkularını almaları gerekmektedir. Belki okula alışmakta zorluk çekiyor? Belki de öğretmenlerle sorun yaşıyor, belki de diğer öğrencilerle zorluklar yaşıyor. Okul hayatına yeni başlayan çocuklar kendi beceri ve özelliklerini tam bilemediklerinden, okul hayatında gerek öğretmenlere, gerek öğrencilere nasıl davranacaklarını bilememektedirler. Bu da çocuklar üzerinde baskı oluşmakta ve tedirgin etmektedir“. Değerlendirmesinde bulundu.

ÇOCUKLARIN YETENEKLERİNİ ERKEN KEŞFEDİN

Erken yaşlarda çocukların becerilerinin, yatkınlıklarının gözlemlenmesi ve ona göre desteklenmesinin hayati önemi vardır diyen Cesur,“ Bu gözlemlemeyi ilk etapta evde çocuğun ebevynleri yapmalıdırlar. Örneğin öocuk ellerini iyi kullanabiliyorsa, matematikle arası iyiyse, dile yatkınlığı varsa ve ya sosyal yetenekleri varsa, çocukların meslek seçimini de bu yönde desteklemek gerekir. Teknik konulara yatkınlığı olmayan bir çocuğun makina mühendisliği okuması doğru karar olmayabilir“ ifadelerini kullandı.

EBEVEYNLERİ KENDİLERİNİ GELİŞTİRMELERİ GEREKMEKTEDİR

Öğrenci ebeveynleri, çocuklarını anlayabilmeleri ve etkin destek verebilmeleri için, kendilerini sürekli okul hayatı konusunda, eğitim sistemi konusunda ve eğer mümkünse temel pedagoji kuralları hakkında bilgi sahibi olmaları önemlidir. Bu şekilde çocukları daha iyi anlayabilecek ve daha etkili destek olabilceklerdir. Gerekli bilgilere sahip olmayanların çocuklarına okul hayatında sahip çıkarak destek olmaları zor olacaktır.

 

İlhan Baba-Schweinfurt

 

 

 

Ökkeş ToyÖkkeş Toy

avrupaolay.com'da İmtiyaz Sahibi ve Genel Yayın Yönetmeni