Almanya’daki Türk toplumunun, bu ülkedeki gücünün ve etkinliğinin artması büyük ölçüde eğitim alanında göstereceği başarıya bağlı olacaktır. Öğrencilerimizin okuldaki başarısı, dersleri iyi izlemeye, verilen ödevleri zamanında ve eksiksiz olarak yerine getirmeye, derslerine düzenli çalışmaya bağlıdır. Anne-babalara da çocuklarının başarısı için görev ve sorumluluklar düşmektedir. Çocuklarının okul ve dersleriyle yakından ilgilenmeleri, okul idaresi ve öğretmenleriyle yakın irtibat ve işbirliği içinde olmaları, öğrencilerimizin başarısını önemli ölçüde artıracaktır.
Önemli sorunlarımızdan birisini de kendi kültürel değerlerimizi, milli kimliğimizi koruyarak bu ülkeye uyum sağlama çabalarımız oluşturmaktadır. Vatandaşlarımızın, bir yandan içinde yaşadıkları topluma başarılı bir katılım gerçekleştirmelerinin, diğer yandan asimile olmadan varlıklarını sürdürmelerinin yolu anadili eğitiminden geçmektedir. Bu vesileyle, çocuklarımızın okullarda Türkçe anadil derslerine katılmalarının önemini hatırlatmak istiyoruz. Türkçe, anadil derslerinin yanı sıra, Gymnasium, Realschule ve Gesamtschule’lerde 6. sınıflardan itibaren 2. ve 3. Yabancı dil olarak da seçilebilmekte, yine lise bitirme (ABITUR) sınıflarında tüm öğrencilere Türkçeyi yabancı dil olarak seçme imkânı verilmektedir. Kültürümüzün temeli olan anadilimizin yaşatılması için öğrencilerimizin bu imkânlardan yararlanmaları önemlidir. Türkçe dersleri bulunmayan okullarda bu derslerin açılması için velilerimizi okul yönetimlerinden talepte bulunmaya davet ediyoruz.
Düsseldorf’ta Türkçe Derslerine Katılımda Sevindirici Gelişmeler
Düsseldorf Bölge Valiliği ve Eğitim Bakanlığından alınan veriler ışığında bölgemizde Türkçe derslerine katılımın artması memnuniyetle karşılanmaktadır. Düsseldorf genelinde %3.2, nüfusa oranla en fazla Türkçe konuşulan kentimiz Duisburg’da %5.8 artış, Başkonsolosluğumuz ve Eğitim Ataşeliğimizce yürütülen Türkçe derslerine katılım kampanyaları, veli ve öğrenci bilgilendirme seminerleri, öğretmenlerimizin gayretleri, veli dernekleri ve STK’larımızın çabalarıyla mümkün olmuştur. Türkçe derslerine katılımın artırılması konusunda Başkonsolosluk ve Eğitim Ataşeliklerimizin kampanyaları yanı sıra derneklerimizin vatandaşlarımıza yönelik farkındalık artırmaya yönelik çalışmalarını artırarak devam ettirmeleri önem taşımaktadır.
Değerli Veliler,
Bilimsel araştırmalar, kendi anadiline hakim olan çocukların hem diğer yabancı dilleri daha kolay öğrenebildiği hem de okul başarısının arttığını göstermektedir. Anadilini doğru öğrenmenin yolu, o dilde okumak ve yazmakla mümkündür. Bu fırsatı da bize anadili Türkçe dersleri sağlamaktadır. Onun için giderek okullardan kalkma aşamasına gelen Türkçe derslerini yaşatmak için, sağlam bir irade göstermeliyiz. Gelecek nesillerin bizlerden hesap sormaması için, üzerimize düşen bu görevi yerine getirmeliyiz. Son pişmanlığın fayda sağlamadığının bilincinde olmalıyız. Bir araya gelerek, okul veya Eğitim Müdürlüklerine, çocuklarınızın gittiği okullarda Türkçe anadil dersleri açılması için dilekçeler vermelisiniz. Unutmayınız ki bu sizin yasal bir hakkınızdır. Ancak anadil derslerinin açılabilmesi için ilkokullarda 15, ortaokullarda 18 velinin imzası gerekmektedir. Geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızın milli kimliklerini, kültürel değerlerini korumak ve yaşatmak gibi önemli bir işleve sahip olan anadil derslerini desteklemeli ve bu derslere sahip çıkma azim ve kararlılığını göstermeliyiz.
Şu veciz söz hepimiz açısından bir uyarıdır; “Sahipsiz kalan çocuğun kaybolması haktır, sen sahip olursan neslin kaybolmayacaktır.” Neslimizin kaybolmaması için siz değerli vatandaşlarımızın, bulundukları ülkede ana dillerini korumaları, gelecek nesillere aktarmaları, kültürel ve tarihi değerlerine sahip çıkma bilincinde olmaları çok önemlidir.
Sevgili Öğrenciler, sizlerden okullarınızdaki Türkçe derslerine katılımınızı bekliyor, hepinize sağlıklı, mutlu ve başarılı bir okul yılı diliyorum.
.
M. Gamze Bozgöz
Düsseldorf Başkonsolosluğu Eğitim Ataşesi