DÜNYA
Giriş Tarihi : 22-02-2023 02:06

HANAU KURBANLARI VAHŞETİN 3. YILINDA DA UNUTULMADI

Hanau’da ırkçı saldırıda hayatını kaybedenler vahşetin 3.yılında da unutulmadılar.

HANAU KURBANLARI VAHŞETİN 3. YILINDA DA UNUTULMADI

Hessen Eyaleti’nin Hanau kentinde 19 Şubat 2020´de 4´ü Türk vatandaşı 9 kişinin öldürüldüğü ırkçı saldırının 3´üncü yılında hayatlarını kaybedenler gün boyunca düzenlenen törenle anıldılar.

Törene Frankfurt Başkonsolosu Erdem Tuncer, Hessen Eyalet Başbakanı Boris Rhein, Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser, Hanau Belediye Başkanı Claus Kaminsky, Eyalet Milletvekilleri, Türk Toplumu Başkanı Atila Karabörükcü, sivil toplum örgütleri temsilcileri ile bine yakın kişi katıldı.

Kurbanlardan birinin annesi, ‘Hanau Belediye Başkanı Kaminsky, 3 yıl geçtiği halde sözlerinde durmadılar. 3 yıldan beri bir anıt dahi dikmediler. Almanya’da doğup büyüyen oğlumu genç yaşta toprağa verdim’ diyerek gözyaşları içerisinde feryat etti.

Başkonsolos Tuncer, ‘Hanau´daki katliamın 3´üncü yıldönümünde çok derin duygular içerisindeyiz. Kaybımız ve acımız hala büyük’ diye konuştu.

Törende, Tiyatro Grubu Hola’nın sergilediği tiyatro oyununda Almanya’da yetişmiş gençlerin isyanı ve itirazları dile getirildi. Yoğun alkış alan gençler, bu ülkenin geleceği olduklarını, bir arada yaşama, var olma kültürünü geliştirmek zorunda olduklarını dile getirdiler. Tiyatro Grubu üyeleri, ‘Buradaki insanlar göçmen kökenliler, yıllardır bu ülkenin gelişmesine, kalkınmasına, ilerlemesine katkı sağladılar. Hem acılarımızı unutmamak hem de onları anmakla mükellefiz’ diye konuştular.

Sabahın erken saatlerinde kurbanların mezarları başında edilen duanın ardından mezarlara çiçekler bırakıldı. Irkçı saldırıda hayatını genç yaşta kaybedenlerin yakınları politikacılardan, ‘Özür değil, icraat beklediklerini’ ifade ederek, ‘Siyasilerin gerekenleri yapmadıkları için ırkçıların cesaret kazandıklarına’ dikkat çektiler.

Hanau Markplatz’da düzenlenen anma töreninde, 19 Şubat 2020´de Hanaulı ırkçı Tobias Rathjen’ın, 2 kafe ve 1 büfeye günlerce takip ettiği, buraları basarak gerçekleştirdiği ırkçı saldırıda 9 kişiyi silahı ile öldürüp kaçtığı hatırlatıldı.

Saldırıda, Gökhan Gültekin, Sedat Gürbüz, Fatih Saraçoğlu, Ferhat Unvar, Said Nesar Hashemi, Mercedes Kierpacz, Hamza Kurtovic, Vili-Viorel Paun, Kaloyan Velkov hayatını kaybetti.

Saldırgan Tobias Rathjen, saldırının ardından evde olan annesini de öldürdükten sonra kendi silahı ile intihar etmişti.

Necdet Karaşahin/Hanau

Ökkeş ToyÖkkeş Toy

avrupaolay.com'da İmtiyaz Sahibi ve Genel Yayın Yönetmeni