DÜNYA
Giriş Tarihi : 11-03-2025 10:54

KADIN HAKLARI İNSAN HAKLARIDIR

Frankfurt Başkonsolosluğu himayesinde Türk Kültür Merkezi'nde, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle bir etkinlik düzenlendi.

KADIN HAKLARI İNSAN HAKLARIDIR

 

Bu etkinlikte ‘Kadın Hakları ve Sorunları‘ konusunda farkındalık yaratmak amacıyla, Köln ve Düsseldorf Aile ve Sosyal İşler Ataşesi Rukiye Sancar ile Hildesheim Stiftung Üniversitesi'nden Avukat Dr. Ceren Kasım konuk konuşmacı olarak davet edildi.  

AMACIMIZ KADINLARIN HAK ARAYIŞINA DİKKAT ÇEKMEK                                            

Frankfurt Başkonsolosu İlknur Akdevelioğlu, etkinliğin açılışında yaptığı selamlama konuşmasında, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nün ortaya çıkış nedenlerine değindi.

Akdevelioğlu, ‘Kadın hakları için grev yapan bir grup kadın işçinin hayatını kaybetmesiyle başlayan sürecin, bugün dünya genelinde kadın haklarına dair kazanımların kutlandığı ve tartışıldığı bir gün haline geldiğini‘ belirtti.

‘Kadınların toplumsal, siyasal ve ekonomik alandaki en önemli sorunlarından birinin fırsat eşitliği olduğuna‘ dikkat çeken Akdevelioğlu, ‘Bazı ülkelerde kadın-erkek eşitliğinin hâlâ reddedildiğini‘ vurgulayarak, ‘Etkinliklerin, hak arayışında hayatını kaybeden kadınları anma ve bugün dahi devam eden sorunlara dikkat çekme amacı taşıdığını‘ belirterek, davetlilerin Kadınlar Günü'nü kutladı. 

KADINA ŞİDDETİN ÖNLENMESİ İÇİN DEVLET YASAL BOŞLUKLARI KAPATMALI                                                          

Köln ve Düsseldorf Aile ve Sosyal İşler Ataşesi Rukiye Sancar konuşmasında, ‘Kadınlara yönelik spesifik cinsiyet suçlarına‘ dikkat çekti.

‘Tecavüz, bedensel zarar, insan kaçırma ve cinayet vakalarının çarpıcı bir şekilde arttığını‘ belirten Sancar, ‘Almanya'da 2023 yılında 360 kadının cinayete kurban gittiğini‘ ifade ederek, ‘Ev içi şiddet mağdurlarının %70’inin kadın olduğunun‘ altını çizdi.

Sancar, ‘Almanya'da kadına yönelik şiddetin artışında ekonomik zorluklar, işsizlik oranlarının yükselmesi ve sosyal izolasyonun etkili olduğunu, pandemi döneminin ardından ev içi şiddet vakalarının önemli ölçüde arttığına‘ dikkat çekerek ‘Almanya'da 2020-2024 yılları arasında kaydedilen toplumsal sorunların başında fiziksel, psikolojik ve cinsel şiddet vakaları geliyor. Kadın cinayetlerinin, ev içi şiddetin en ağır sonucudur. Psikolojik şiddet fiziksel şiddet kadar yıkıcı olmasına rağmen genellikle göz ardı ediliyor. Araştırmalara göre, Almanya’daki kadınların %42’si hayatları boyunca en az bir kez psikolojik şiddete maruz kaldıkları tespit edilmiştir‘ diye konuştu.  

Rukiye Sancar, ‘Devletin ve sivil toplumun alabileceği önlemler arasında kadın sığınma evleri, acil yardım hatları ve kadına yönelik şiddetle mücadele stratejileri bulunuyor ancak uzmanlar, devletin daha fazla maddi destek sağlaması ve yasal boşlukların kapatılması gerektiğini vurguluyorlar‘ dedi.

GÖÇMEN KADINLARA İŞ YAŞAMINDA YAPILAN AYRIMCILIK SON BULMALI

Dr. Ceren Kasım da konuşmasında, ‘Göçmen kadınların iş hayatında karşılaştıkları ayrımcılık ve hukuki korunma yollarına‘ değinerek, ‘Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) verilerine dayanarak, kadın ve erkek arasındaki ücret farklılıkları, cinsiyetçi iş dağılımı ve yönetici pozisyonlarındaki kadın oranının düşüklüğü gibi hususlara‘ vurgu yaptı.

Ceren Kasım, ‘BM Evrensel Beyannamesi’nde yer alan “Kadın hakları insan haklarıdır” ilkesinin önemini vurgulayarak, kadınların cinsiyet, din, dil, etnik köken ve sosyal statü gibi faktörlerden bağımsız olarak eşit haklara sahip olmaları gerektiğini‘ belirtti.                                                                          

Etkinlik sonunda davetlilere çiçekler takdim edilerek, günün anısına hediyeler verildi. Kadın haklarına dair farkındalığın artmasına katkı sağlayan bu organizasyon, katılımcılar tarafından büyük bir ilgiyle karşılandı.

Hamide KÜÇÜKLER                        

Ökkeş ToyÖkkeş Toy

avrupaolay.com'da İmtiyaz Sahibi ve Genel Yayın Yönetmeni