“Irkçı Saldırılar Son Bulmalı”
Nürnberg konsolosu İrem Şahin Chalupka konuşmasında, Schwandorf’taki kundaklama olayının Almanya’da ilk ırkçı saldırı olarak kayıtlara geçtiğini hatırlatarak şu ifadeleri kullandı: “36 yıl önce vahşi bir cinayete kurban giden masum Türk ve Alman vatandaşlarımızı yâd etmek için buradayız. İnsanlıktan nasibini almamış bir Neonazi tarafından kundaklama sonucu yanarak can veren Osman, Fatma ve Mehmet Can ile Jürgen Hübner’e Allah’tan rahmet diliyorum.”
Cebeci, ırkçı saldırıların Schwandorf ile sınırlı kalmadığını belirterek, Mölln ve Solingen kundaklamaları ile NSU terör örgütünün cinayetlerini hatırlattı. Aşırı sağcı saldırların endişe verici olduğuna dikkat çekerek, çok kültürlülüğün tehdit değil bir zenginlik olarak görülmesi gerektiğini vurguladı: “Bir arada yaşamı tehdit eden her türlü girişime karşı birlikte, kararlılıkla mücadele etmeliyiz. Schwandorf Belediyesi’nin bu acıyı unutturmamak adına aldığı karar, dayanışma ve birlik mesajı açısından önemlidir.”
“Bizim Toplumda Irkçılığa Yer Yok”
Schwandorf Belediye Başkanı Andreas Feller ise konuşmasında, saldırıda hayatını kaybedenleri unutmadıklarını belirterek, “Bu korkunç geceyi halen derinden yaşıyoruz. Toplumumuzda ırkçılığa ve nefret söylemine yer yok. Haksızlıklara karşı birlikte mücadele etmeliyiz” dedi. Feller, kurbanların kızları Leyla Kellecioğlu’nun Schwandorf’u terk etmemesinin dayanışma açısından önem taşıdığını ifade etti.
“36 Yıllık Acımız Dinmiyor”
Kundaklama saldırısından sağ kurtulan Can Ailesi’nin kızları Leyla Kellecioğlu’da, ailem katilini sokaklarda görmekten duyduğu rahatsızlığı dile getirdi: “Babam, annem ve kardeşimle yaşadığım bu şehirde dolaşırken, ailemin katilini görmek beni çok üzüyor. Olay sırasında sadece 12.5 yıl hafif bir cezayla kurtulması adaletsizliğin başka bir yüzü.”
İlhan Baba/SCHWANDORF