EĞİTİM
Giriş Tarihi : 18-12-2023 12:01

Türk-Alman ilişkilerini konu alan konferans verdi

Cumhuriyetin 100. Yılında, Almanya Türk Mühendis ve Mimarlar Birliği (TMMB) tarafından, Türk-Alman ilişkilerini konu alan bir konferans düzenlendi. Konferansa konuşmacı olarak, Kültür Tarihi Araştırmaları ile tanınan Almanya IKG Enstitüsü Başkanı Dr. Latif Çelik katıldı.

Türk-Alman ilişkilerini konu alan konferans verdi

 

Konferasın açılış konuşmasını yapan TMMB Almanya Başkanı Demir Ceylan, “Türkiye ile Almanya arasındaki köklü geçmişe dayanan ilişkilere her alanda rastlıyoruz. Ancak bunların anlamlandırılarak günümüz insanına sunmak önemlidir. Büyük Atatürk’ün en önemli eserim dediği Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılına yönelik konferanslar serisinde kültür tarihi araştırmacısı Dr. Latif Çelik’i davet ettik. Tarihi süreçte ilginç bilgiler ile karşılaşacağımızdan eminiz” dedi.

Türk-Alman milletinin ortak kültür tarihinin peşinde 38 yılda 130 bin kilometreden fazla yolu katettiğini belirterek söze başlayan Dr. Latif Çelik, “Tarih olmuş ile bitmişin hikayesi değildir. Tam tersi geleceğin üzerine bina edileceği ciddi bir bilim dalıdır. Bu açıdan bakınca Türklerin ve Almanların zaman tünelindeki birlikteliği Haçlı Seferleri’ne kadar gider. Almanya’dan kalkıp Türkiye Coğrafyasında hayatını kaybederek geri dönemeyen Friedrich Barbarossa gibi örnekler olduğu gibi, Halep’te esir olarak Almanya içlerine getirilen Mehmet Sadık Selim Soldan veya İkinci Viyana boygunu sonrası Avrupa içlerine getirilen Osmanlı Subayı Carl Osman gibi Türklerin de izine rastlamak mümkündür.” şeklinde konuştu.

Almanya ile Türkiye arasındaki ilişki ve izlerin kronolojik dizini için yıllardır çalıştığını bu konuda 12 ayrı esere imza attığımnı belirten Dr. Çelik, “Almanya için Türkiye doğunun en batısıdır. Türkiye ise, Almanya’yı Avrupa’nın tamamı olarak görür. Türklerin Almanya’ya olan samimiyetini farkedemeyen Almanya, İslam Dünyası ve Ortadoğu da Türkiyesiz bir Alman projenin başarılı olamayacağını çok iyi bilir. Öte yandan Osmanlı’nın son 3 asrı ile cumhuriyetin tamamında Almanya ile yaşanan yoğun ilişkilerin izlerine rastlarız. Ancak bunları anlamlandırmak, yorumlamak ve bilimsel süzgeçten geçirip her iki topluma kültürel yenginlik olarak sunabilmek ente birarada yaşamanın en önemli kültürel kodlarıdır. Günümüz insanlığı kültür tarihinin arşiv çeşmelerine yaklaşmayı başarabilse günümüzde hayat çok daha kolaylaşacaktır” dedi.

Program sonunda Mimarlar ve Mühendisler Odası Başkanı Demir Ceylan, Türk-Alman ilişkileri konusunda araştırma yapan Almanya IKG Enstitüsü Başkanı Dr. Latif Çelik’e plaket takdim etti.


İlhan Baba-Würzburg

 

Ökkeş ToyÖkkeş Toy

avrupaolay.com'da İmtiyaz Sahibi ve Genel Yayın Yönetmeni