KÜLTÜR - SANAT
Giriş Tarihi : 31-03-2024 16:54

11. Frankfurt Türk Tiyatro Festivali" 16-26 Mayıs'ta Ayla Algan anısına yapılacak

11. Frankfurt Türk Tiyatro Festivali, 16-26 Mayıs'ta, Ayla Algan anısına Frankfurt Gallus Theater'da gerçekleştirilecek.

11. Frankfurt Türk Tiyatro Festivali

 


Tiyatro Frankfurt'tan yapılan açıklamaya göre, Algan'ın yad edilecei 16 Mayıs'taki etkinliin yanı sıra hayatını anlatan özel bir sergi de ziyaretçilerle buluacak.
Altındal Grubu Ana sponsorlu
unda, Kültür ve Turizm Bakanlıı, Türkiye'nin Frankfurt Bakonsolosluu, Frankfurt Büyükehir Belediyesi,YurtDııTürklerveAkrabaTopluluklarıBakanlıı,IstanbulBüyükehirBelediyesi,ZiraatBankası,TürkHavaYollarıve Evim Mobilyanın desteiyle hayata geçirilecek festivalin basın Sponsorluunu Hürriyet gazetesi üstlendi. Festival Frankfurt bakonsolosu Erdem Tunçer ile Frankfurt Kent Konseyi Bakanı Hilime Arslaner'in himayesinde yapılacak.
Tiyatro Frankfurt'un 20. yılını kutlayaca
ı etkinlikte, 10 oyunun yanı sıra fuaye sohbetleri, atölye çalımaları, çocuk oyunları, söyleiler ve paneller yapılacak. Sahnelenecek oyunların büyük bir çounluu Türkçe dilinde ve Almanca üst yazı ile sunulacak.

"20 yılda 100'ün üzerinde Türkçe oyunu tiyatroseverlerle buluturduk"

Açıklamada görülerine yer verilen Festival Bakanı ve Tiyatro Frankfurt Genel Sanat Yönetmeni Kamil Kelleciolu, Venüs Bekar, Hannan Aslan, Gonca Ekiz ve Demet Öztürk`le birlikte Festival için bir yıldır calıma yaptık ve çok zengin bir program hazırladık çok emek verdik Frankfurt`ta ahane bir festival yasayacaız , hayati paylamak Türkiyenin en prestijli oyunlarını sanat severlerle buluturacaız biz hazırız ve festival gününü bekliyoruz, dedi, Kelleciolu festivalin baladıı günden bu yana onursal bakanlıını yapan ve ömrünü tiyatroya adayan Algan'a ithaf ettiklerini belirterek, "Ayla Algan‘ın bize bıraktıı kültürü, tiyatro adabını onu yaatarak devam ettireceiz. Bu festivaller, toplumların kaynamasını salayarak, deerlerimizi ve Türk dilini, kültürünü, sanatını buralarda yaama ve yaatma adına çok önemli bir rol oynamaktadır." ifadelerini kullandı.

Kelleciolu, Türk tiyatrosunun tanıtılmasının önemine iaret ederek, unları kaydetti:

"Ayla Algan'ın dedii gibi, 'Dünyaya tiyatromuzu tanıtmamız çok mühim'.

Türk edebiyatının varlıı yurt dıında yok sayılırken, Türk yazarların dünyada ödül almasıyla bu durumun tersine döndüünü, bu baarıda tiyatronun payı olduunu belirtmiti. Tiyatro, insanın kendisiyle ve yaadıklarıyla yüzletii, düündüü ve hissettii bir aynadır. Bu ayna önümüze koyduu gerçeklerle bizi besler, biz de onunla büyürüz. Türk tiyatrosu ile bu festivallerle büyümeye, toplumun güzeli doruyu bulması konusunda ilerlemeye devam edeceiz. 20 yıldır her türlü güçlüe ramen Frankfurt‘ta Türk tiyatrosunu yaamaya ve yaatmaya devam ediyoruz. Bu 20 yılda 100'ün üzerinde Türkçe oyunu tiyatroseverlerle buluturduk ve buluturmayı sürdürüyoruz. 11. festivalde de hayatı paylamak için Türkçe ve Almanca bilen tüm milletten insanların festivalde bulumasını salayacak olmanın gururunu ve heyecanını yaıyoruz. Tüm Avrupalıları festivalimize bekliyoruz.”

Etkinlik kapsamında 16 Mayıs'ta Ayla Algan anma gecesi ile balayacak , 17 Mayıs'ta zmir Devlet Tiyatrosu "Fareler ve nsanlar", 18 Mayıs'ta Ankara Devlet Tiyatrosu "Gidio'nun Düümü", 19 Mayıs'ta Antalya Devlet Tiyatrosu çocuk oyunu "Masal Treni", Tiyatro Hemhal "Sevgili Arsız Ölüm - Dirmit ", 20-21 Mayıs'ta TiyatrOps "akakçılar", 24 Mayıs'ta stanbul Büyükehir Belediyesi ehir Tiyatroları "Sivrisinekler", 25 Mayıs'ta Tiyatro Dan "10 Yıl Sonra", 26 Mayıs'ta Tiyatro Siyah Beyaz ve Renkli "Fanatik" adlı eserleri sahneleyecek.

Festivale ilikin detaylı bilgi ve etkinlik programı www.tiyatrofrankfurt.com adresinden alınabilir.

Ökkeş ToyÖkkeş Toy

avrupaolay.com'da İmtiyaz Sahibi ve Genel Yayın Yönetmeni