DÜNYA
Giriş Tarihi : 19-06-2023 23:10

DÜNYA ÇEVRE GÜNÜ

1972 yılında düzenlenen Birleşmiş Milletler Dünya Çevre Konferansı’ndan günümüze, her yıl 5 HAZİRAN günü “DÜNYA ÇEVRE GÜNÜ” olarak kutlanmaktadır.

DÜNYA ÇEVRE GÜNÜ

 

Çevre deyince aklımıza “doğa" gelir. Doğa; canlı ve cansız varlıklardan oluşur ve doğayı oluşturan varlıklar arasında doğal denge vardır. Bitkiler; toprak, su ve güneş ışığına ve gereksinim duyarlar. Hayvanlar bitkilerle beslenir. İnsanlar ise besinlerini bitkilerden ve hayvanlardan sağlarlar.

Hava, su, toprak, ısı; doğanın en akıllı bilinçli varlığı olan insanın yaşaması için vazgeçilmesi olduğu gibi et, süt, yumurta, peynir, ekmek, meyve, sebze ve daha on binlerce maddeyi ’de doğadan alırız.

Dünya nüfusunun artmasıyla, sanayi kuruluşlarının gelişmesi doğal dengeyi bozmaya başlamıştır. İnsanoğlunun yaşadığı konforun bedelini doğa ödemeye başlamıştır. Fabrika, arabaların egzozlarından, evlerin bacalarından sigaradan e-sigaradan çıkan dumanlar havayı kirletmektedir.

Derelere atılan çöplerin, denizlerde buluşmasıyla balıkların ölmesi, insanların yerlere tükürerek hastalık salmaları, çiğnenen çiçeklerin yerlere atılmasıyla, kuş türlülerin ölmesi, yasalara rağmen belirli alanlarda yasaklanan sigaranın tüttürülmesi... çevremizi kirletmekte olduğu gibi, buna duyarsız kalmakta ayrı eksikliğimiz değil mi?

Çevremizi temiz tutmak, doğal dengeyi korumak her insanın, İNSANLIK GÖREVİ olması gerektiği düşüncesindeyim. Özellikle parmakla gösterilen siyasilerin halkın oylarıyla seçilmiş yöneticilerin, devlet memurlarının, din görevlilerinin ve öğretmenlerin bu görevi yerine ilk getirenlerden olması gerekmez mi?

Bugün, üzülerek yazıyorum ki Çevre Bakanlığı’nda, Yeşilay’da, Sağlık Bakanlığı’nda ve Türkiye Tabiatı Koruma Derneği (TEMA)’nde vb. kuruluşlarda sigara tüttürenden başlayalım, yerlere tüküreninden çıkalım. Hepsi de mevcut!

Peygamberimiz Hz. Muhammed (SAV) "Temizlik dinin yarısıdır.” “Evlerinizi mescitlerinizden daha süslü, sokaklarınızı da evlerinizden daha temiz ve güzel tutunuz" hadisleriyle temizliğin ne derece önemli olduğunu yüzlerce yıl önce söylemiştir.

             Rahmetli Annem de; Oğlum! "Evinin önü, mutfağı ve lavabosu (helası) temiz olanlarda hısım olabilirsiniz’ derdi!

             Gelecek kuşaklara, temiz bir dünya bırakmak temennisiyle, bütün okullara sigaradan uzak bol güneşli günler dilerim.

Mehmet ŞAŞMAZ

 

 

 

 

Ökkeş ToyÖkkeş Toy

avrupaolay.com'da İmtiyaz Sahibi ve Genel Yayın Yönetmeni