SAĞLIK
Giriş Tarihi : 10-07-2024 07:03

KALP HASTALIKLARI GELİŞEN TEKNOLOJİ İLE ARTIK DAHA İYİ TEDAVİ EDİLEBİLİYOR

Kalp hastalıkları toplumumuzda ölüm nedenlerinin başında yer almaktadır.

KALP HASTALIKLARI GELİŞEN TEKNOLOJİ İLE ARTIK DAHA İYİ TEDAVİ EDİLEBİLİYOR


 

 Bizim gibi yağdan zengin diyet ile beslenen toplumlarda kalp damar tıkanıklarına sıklıkla rastlanabilmektedir. Ayrıca yaşam süresinin uzaması nedeniyle de ileri yaşlarda kireçlenme nedeniyle oluşan kalp kapak hastalıkları daha sık görülmektedir. Bir dekat önce açık ameliyat ile tedavi edilen bu hastalıklar artık kapalı anjiografik yöntemler ile de tedavi edilebilmektedir. Bu konuda merak ettiğimiz soruları Gaziantep Şehir Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç Dr Veysel Özgür Barış’ a yönelttik.

Kalp Damar tıkanıklığı tedavisi hakkında bilgi verir misiniz?

Kalp damar tıkanıklıklarının iki türlü tedavisi mümkündür. İlki, geleneksel yöntem olan koroner bypass ameliyatı olarak adlandırılan açık cerrahidir. İkincisi ise anjiografi ile stent takarak damarın açılmasıdır. Stent takma işleminde bazı durumlarda istediğimiz iyi sonuçları alamıyorduk ve stent tıkanmalarına çok sık rastlamaktaydık.

Bu konuda yeni yöntemler var mı ?

Bu konuda gelişen teknolojinin bize sunduğu yeni yöntemler rotablatör, cutting balon ve intravasküler ultrason olarak sıralanabilir. Bu teknolojiler sayesinde özellikle kireçli ve tam tıkalı damarlar açık ameliyata gerek kalmadan tedavi edilebilmektedir. Özellikle intravasküler ultrasonun bize sağladığı olanaklar ile stent tedavisini optimize edebilmekteyiz.

Peki kalp kapak hastalıkları hakkında bilgi verir misiniz?

Kalp kapak hastalıklarının temel olarak iki nedeni mevcuttur. Birincisi çocukluk çağında geçirilen kalp romatizmaları, ikincisi ise yaşın ilerlemesi ile oluşan kalp kapak kireçlenmeleri. Bu hastalıklar kendini daha çok nefes darlığı ve çabuk yorulma ile belli etmektedir.

Romatizma nedeni ile oluşan kalp kapak hastalıklarında ilerleme mevcut mudur?

Tabi ki, mevcuttur. Özellikle çocukluk çağı beta enfeksiyonlarının iyi tedavi edilmesi ile artık kalp romatizması çok daha nadir görülmektedir. Kalp kapağını etkileyen romatizma varlığında bile ‘mitral balon valvüloplasti’ adı verilen işlem ile kalp kapağını açık ameliyata gerek kalmadan tedavi etmek mümkün olmuştur.

İleri yaş nedeniyle görülen kalp kapak hastalıklarında anjiografik tedavi yöntemi mevcut mudur?

Kardiyoloji alanındaki en güzel gelişmeler bu konuda yaşanmaktadır. İlerleyen yaş işe beraber kalp kapakçıklarında kireçlenme olur ve kapaklar uygun şekilde açılıp kapanmaz. Bu yaştaki hastalarda ek hastalıklar da çok olduğu için açık ameliyat çok riskli olmaktadır. TAVİ adı verilen yöntem ile tamamen kapalı olarak, çoğu zaman hastayı uyutmadan kalp kapak değilşimini rahatlıkla yapabilmekteyiz. Bu sayede hastalarımız yaklaşık 2 günde normal hayatlarına dönebilmektedir.

Ökkeş ToyÖkkeş Toy

avrupaolay.com'da İmtiyaz Sahibi ve Genel Yayın Yönetmeni