KÜLTÜR
Giriş Tarihi : 09-03-2024 10:05

Nürnberg Türkiye-Almanya Film Festivali 'Dirsek’le başladı

Başkanlığını Adil Kaya, Festival yönetmenliğini de Ayten Akyıldız’ın yaptığı 17 Mart’a kadar devam edecek olan 28’ncı Nürnberg Türkiye-Almanya Film Festivali Mozart,Bethoven den çalışan müziikler eşliğinde Tafelhalle’de ‘Dirsek’ filmiyle başladı.

Nürnberg Türkiye-Almanya Film Festivali 'Dirsek’le başladı


Tanınmış sinema oyuncusu Hale Soygazi ile İris Berben’e Onur ödüllerinin verildiği, ‘Dirsek’ filmin yönetmenlerinden Aslı Özarslan ve oyuncu Melia Kara ile film hakkında söyleşinin yapıldığı festivale, Nürnberg Anakent Belediye Başkanı Marcus König, PEN Türkiye Başkanı Zeynep Oral, yazar Anatol Regnier, film eleştirmeni Alin Taşçıyan, FİPRESCİ Genel Sekreteri Klaus Eder, Nürnberg Belediyesi Sanat Direktörü Michael Bader ile sinema yönetmenleri, oyuncular, siyasetçiler, akademisyenler, Belediye Meclis üyeleriyle vatandaşlar katıldı.


‘KÜLTÜRLERİ SINIRLARIN ÖTESİNDE BULUŞTURMAK İSTİYORUZ’
Festivalin sunuculuğunu ve festival Başkanlığını yapan Inter Forum Dernek Başkanı Adil Kaya “Türkiye Almanya Film Festivali her zaman olduğu gibi insanları ve kültürleri sınırlar ötesinde buluşturmayı hedefliyor. Ülke çapında sahip olduğu istisnai konumu sayesinde Almanya’daki toplumsal bütünleşmeye önemli katkıda bulunuyor” dedi.


‘AŞIRI SAĞCILARIN YÜKSELMESİNE KARŞI BİRLİKTE HAREKET EDELİM’
Nürnberg Belediye Başkanı Marcus König, festivalin iki toplum açısından önemli olduğunu vurguladı. Türkiye ve Almanya’dan iki önemli kadın sanatçımıza 8 Mart Dünya kadınlar gününde ödül verilmesi çok anlamlı. Aşırı sağcıların, insanları bölmeye çalışanların çoğaldığı bu zamanda bunlara verilecek cevap, savaşlara, ayrımcılığa karşı olduğumuzu, insan eşitliğini savunduğumuzu, kadınlarımıza, kültürlerimize sahip çıktığımızı göstermekle olur. 1992 senesinden bugüne kadar düzenlenen festivalin oluşmasında emeği geçenler aayrımcılığa karşı hareket ederek bölücü olmadıklarını gösterdiler” dedi.
Bu sene Almanya anayasasının 75 yılının da kutlandığını söyleyen König, Anayasasının 5.maddesinde yer alan düşünce, basın özgürlüğüne göre başka ülkelerde gösterime izin verilmeyen filmlerin gösterimine biz izin veriyoruz. Bu nedenle anayasa mızın 75.yılını hep birlikte kutlayalım dedi.


‘KADIN CİNAYETLERİNİN ÖNÜNE GEÇİLMESİ GEREKİR’
PEN Türkiye Başkanı Zeynep Oral Zeynep Oral,”Kadın sorunları sadece kadının değil, erkeklerin ve toplumun da sorunudur. Toplumsal eşitliğin olmadığı yerde mutlak politik bir sorun vardır. Senein en kısa ay’ı olan Şubat’ta 17 Şüpheli kadın cinayeti olmak üzere 25’i ateşli silahla 36 kadın cinayeti gerçekleşti. Bu sayı erkekler için olsaydı Meclisi ayağa kaldırılırdı. Bilinmesi gereken, kadınları geride bırakana toplum, geride kalmaya mahkumdur. Dünya yüzeyinde gördüğünüz her şey kadının eseridir” dedi.


‘AKINTIYA KARŞI HERKES YÜZEMEZ’
Festivalin onur ödül konuşmasını yapan Nürnberg Kültür Belediye Başkanı Prof.Dr. Julia Lehner, “Türkiye-Almanya film festival sadece iki ülke sinema kültürlerini bir araya getirmiyor, kültürleri de tehlikelere karşı bir araya getiriyor. Akıntıya karşı yüzmeyi ve tehlikelere karşı dik duruş göstermeyi herkes yapamaz. Onur ödülünü alan iki değerli kadın sanatçımız gösterdikleri dik duruşları ile ve kadınlarımızın haklarının savunucuları olomuşlardır” dedi.


‘FESTİVAL AYRIMCILIĞI REDDEDİYOR’
Daha önce de Nürnberg’e geldiğini belirten sanatçı Hale Soygazi, “Festivalin önemli özelliği ayırımcılığı reddedip çeşitliliğe farklılığa önem veriyor. Buda özgürlük duygusunu uyandırıyor. Sinama bir yolculuk serüven ve her yolculukta olduğu gibi bu yolculukta da farklı kültürler,farklı insanlar üzerinde keşif yapmak duygunuz ön plana çıkararak hayata başka bir perseftiften bakarsınız. Savaşların olmadığı, çocukların ve kadınların ölmediği ve kadın erkek eşitliğinin olduğu yaşanılır bir dünya istiyorum”dedi.


‘AYNI YOLLARDAN GEÇTİK’
Alman sanatçı İris Berben’de “Türkiye sinemasında kuşkusuz istisnai bir yere sahip Hale Soygazi ile aynı yaştayız. Hale’nin sanatçı yaratıcılığı hem de politik duruşuyla sinema sektörüne kalıcı bir damga vurmuştur. Hale’yi tanıdıkça aynı yolları ikimizde cesur bir şekilde dik duruşumuzu bozmadan önümüze çıkan engelleri, zorlukları açtığımız gördüm. Bugün 8 Mart dünya kadınlar gününde Hale ile yan yana gelmemizi sağlayan ve bize ödü ü layık gören festival ekibine teşekkür ediyorum dedi.


‘ÖDÜL TÖRENİ 16 MART’TA’
Farklı konuklarda çok sayıda söyleşinin yapılacağı ve Türk ve Alman sinema kültürlerinin anlatılacağı, çocuklara sinema sanatını öznedirmek için okul gösterimlerin yer alacağı festivalde, ödül için yarışacak filmler, fragmanlar gösterildi. Bu yıl 8 uzun metrajlı film 5 ödül için ve 12 kısa metrajlı filmde 3 ödül için yarılacak. En İyi Film, En İyi Kadın Oyuncu, En İyi Erkek Oyuncu ve Büyük Jüri Ödülü ile Seyirci Ödülü, En İyi Yönetmen ve ‘Mahmut Tali Öngören ödüller 16 Mart akşamı sahiplerini bulacak.


İlhan BABA/NÜRNBERG

 

Ökkeş ToyÖkkeş Toy

avrupaolay.com'da İmtiyaz Sahibi ve Genel Yayın Yönetmeni