Katarakt nedir?
Katarakt, göz merceğinin (lens) saydamlığını kaybederek bulanıklaşması sonucunda görme kaybına yol açan bir göz hastalığıdır. Normalde göz merceği şeffaf ve ışığı düzgün bir şekilde retina üzerine odaklar. Ancak katarakt geliştiğinde, mercek opaklaşır ve bu da ışığın düzgün geçmesini engelleyerek bulanık, sisli veya dumanlı bir görme ortaya çıkarır. Bu nedenle halk arasında " aksu " olarak da bilinir. Katarakt genellikle yaşlanmanın bir sonucu olarak ortaya çıksa da, doğuştan, travma, bazı hastalıklar veya ilaçlar nedeniyle de gelişebilir. Tedavisi sadece cerrahi müdahale ile yapılır. Katarakt ameliyatı ise bu durumda uygulanan cerrahi prosedürdür. bulanıklaşmış merceğin çıkarılıp yerine yapay bir mercek yerleştirilmesiyle gerçekleştirilir.
Katarakt Ameliyatı Süreci nasıldır?
Hazırlık: Ameliyat öncesinde göz doktoru, detaylı bir göz muayenesi yapar ve göz ölçümleri alır. Bu ölçümler, yapay lensin (Göz İçi Lens) boyutunu ve gücünü belirlemek için kullanılır.
Anestezi: Ameliyat sırasında göz çevresi uyuşturulur. Genel anestezi genellikle gerekmez; lokal anestezi ile göz ve çevresi tamamen uyuşur.
İyileşme: Ameliyat genellikle 30 dakika ile 1 saat sürer. İyileşme süreci hızlıdır, ancak birkaç hafta boyunca damlalar kullanılması ve gözün korunması gerekir. Ameliyattan sonra bir süre bulanık görme normaldir, ancak kısa sürede netleşir. Hasta günlük hayatına çok hızlı şekilde döner.
Katarakt ameliyatı riskli mi?
Katarakt ameliyatı genellikle güvenlidir, ancak düşük ihtimalle enfeksiyon, kanama, retina dekolmanı veya yapay lensin yer değiştirmesi gibi komplikasyonlar olabilir. Ancak bu riskler oldukça düşüktür ve modern tekniklerle daha da azaltılmıştır.

Katarakt ameliyatının sonuçları yüz güldürüyor mu?
Katarakt ameliyatı, hastaların büyük çoğunluğunda görme kalitesini belirgin bir şekilde iyileştirir. Ameliyat sonrası hastalar genellikle daha canlı renkler görmeye başlar ve daha net bir görüşe sahip olur.
Akıllı mercekler ile ilgili bilgi verir misiniz?
Artık katarakt ameliyatı sırasında kullandığımız göz içi lensler açısından da birçok seçeneğe sahibiz. Özellikle akıllı mercekler hastalara ameliyat sonrası dönemde ciddi konfor sağlıyor. Bu lensler standart göz içi lenslerden farklı olarak, farklı mesafelerde net bir görüş sağlayabilir. Bu mercekler sayesinde hastalar genellikle hem uzak hem de yakın mesafeleri gözlük kullanmadan görebilirler.
Akıllı merceklerin avantajları nelerdir ?
Uzak, yakın ve orta mesafelerde net görüş: Multifokal veya trifokal özellikleri sayesinde farklı odak noktalarına uyum sağlar.
Gözlük bağımlılığının azalması: Özellikle hem uzak hem de yakın mesafelerde net görüş sağlayarak gözlük ihtiyacını büyük ölçüde azaltır.
Astigmatizma düzeltmesi: Torik özellikli akıllı mercekler, astigmatizmayı da düzeltebilir.
Bu tedavi genellikle katarakt ameliyatı sırasında yapılır. Günümüzde bazı hastalar gözlük veya kontakt lens kullanımını azaltmak amacıyla, kataraktı olmasa bile bu yönteme başvurabilir. Tedavi, uzman bir göz cerrahı tarafından yapılır ve kişiye en uygun mercek tipi, gözün yapısına ve hastanın ihtiyaçlarına göre belirlenir.