DÜNYA
Giriş Tarihi : 28-09-2022 18:59

Uygur Türklerine Yapılan Zulüm, Nürnberg’den Dünyaya Yankılanıyor

Nürnberg Tarihi Belediye binasında “Ticaret, Ortaklık, Sorumluluk ve Çin Halk Cumhuriyeti ile iİlişkiler” konulu bir açık oturum düzenlendi. Açık oturum başlamadan önce Nürnberg Büyük Şehir Belediye Başkanı Marcus König davetlileri selamladıktan sonra,14. Uluslararası Nürnberg İnsan Hakları ödülü‘ne layık görülen Müslüman Kazak Doktor Sayragul Sauytbay ile Nürnberg İnsan Hakları Dairesi müdüresi Martina Mittenhuber kısa bir söyleşi yaptı. Söyleşi ve açık oturumda, Uygur Türklere yapılan baskı ve zulüm damgasını vurdu.

Uygur Türklerine Yapılan Zulüm, Nürnberg’den Dünyaya Yankılanıyor



UYGUR TÜRKLERİNE YAPILAN ZULMÜ DÜNYA ÜLKELERİNE DUYURMAYA YEMİNLİYİM
Söyleşide Sayragul Sauytbay “Nürnberg’de ödül aldıktan sonra Doğu Türkistan’da uygulanan ‘soykırımı’ artık daha güçlü bir şekilde Avrupa’da duyurabildiğini aktardı. Büyük gazetelerin ve televizyon kanallarının kendisi ile daha fazla röpörtaj yayınladığını belirtti. Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiser Bachelet’in görev süresi dolmadan dakikalar önce Çin’in ‘terör ve aşırılıkla mücadele’ adı altında ciddi insan hakları ihlallerinin işlendiğini Eylül ayının başında açıklamasıyla Çin’e baskının artmasından memnuniyetini dile getirdi. Sauytbay, 10 yıldan beri artan zulmün ‘Sincan Polis Dosyaları’ ve batıya kaçabilen görgü tanıkları tarafından belgelenmesi umut verici gelişmeler olduğunu belirtti. Annesi, akrabaları ve dostları ile irtibat kuramamasının üzücü olduğunu belirten Sautybay, İsveç’te sürgünde yaşamanın zorluklarını anlattı. Çin’im Uygur Türklerine yaptığı zulüm ve baskıları dünya ülkelerine duyurmaya yeminliyim dedi.
AÇIK OTURUMU BAVYERA ESKİ BAŞBAKANI BECKSTEİN İZLEDİ

Erlangen-Nürnberg Üniversitesi’nden Prof. Dr. Markus Krajewski’nin yönettiği açık oturuma, konuşmacı olarak da Avrupa Uygur Toplumu Başkanı Asgar Can, Nürnberg SPD Federal Milletvekili Gabriela Heinrich, Nürberg Ticaret Odası (IHK) yöneticisi Markus Lötzsch ve Nürnberg Uluslararası İlişkiler Dairesi Müdüresi Christine Schüßler katıldı.
Açık oturumu, eski Bavyera Başbakanı Dr. Günther Beckstein, Orta Frankonya valisi Dr. Thomas Bauer, Yeşiller Nürnberg Belediye Meclisi Üyesi Cengiz Şahin, Hür Demokratlar FDP Belediye Meclisi Üyesi Ümit Sormaz, Federal Islamrat Başkanı Burhan Keseci, Nürnberg Metropol Bölgesi Türk Toplumu Başkanı Bülent Bayraktar, IGMG Kuzey Bavyera Kurumsal İletişim Başkanı Sultan Doruk ile dört yüze yakın davetli izledi.
ALMANYA’DA UYGULANACAK TEDARİK ZİNCİR YASAĞI DOĞRU ADIM
Açık oturumda konuşmacılar, insan haklarını ihlal eden üreticiler ve tedarikçiler ile nasıl bir yol çizilmesini tartıştılar. 2023 yılında Almanya’da uygulanacak ‘Tedarik Zinciri Yasası’ doğru bir adım olduğunu, haksız rekabetin yaşanmaması için diğer Avrupa Birliği üyelerinin de benzer yasa çıkarmalarının öneminin altını çizdiler.
İnsan Hakları Dairesi Başkanı Christine Schüßler, Nürnberg İnsan Hakları Ödülü’nü duyurduktan sonra Shenzhen ile kardeş şehir ilişkilerinin Çin Halk Cumhuriyeti yönetiminin baskısıyla dondurulduğunu aktardı.
Nürnberg Ticaret Odası Yöneticisi Marcus Lötzsch, bölgedeki şirketlerin Çin ile, bilhassa Sincan bölgesi ile işbirliği konusunda giderek daha dikkatli olduklarını, ABD’nin Sincan bölgesinden gelen tüm ürünleri artık ülkeye sokmadığını aktardı.
Avrupa Uygur Türk Toplumu Başkanı Asgar Can, yıllardan beri verdikleri emeklerin yavaş yavaş verimli olduğunu, Alman yetkililere katkılarından dolayı teşekkür ederek daha fazla icraat talep etti. Açık oturumdan sonra Nürnberg Belediye Başkanı Marcus König tarafından verilen resepsiyonda misafirler konuları derinleştirdiler.


‘HAKSIZLIK KARŞISINDA SUSAN DİLSİZ ŞEYTANDIR’
Nürnberg Metropol Bölgesi Türk Toplumu (tgmn) Başkanı Bülent Bayraktar
, Sayragul Sauytbay ve Asgar Can’ı mücadelelerinden dolayı bizzat tebrik etti. Türk toplumu olarak Uygur Türkleri ve Çin’de Sincan Özerk Bölgesi’nde zulüm gören Müslüman mazlumların yanında olduğunu belirtti. ‘Haksızlık karşısında susan dilsiz şeytandır’ uyarısını yenileyen Bayraktar, Türkiye’nin Şanghay İş birliği Örgütü ile yakınlaşmasını Uygur Türkleri davası adına talihsiz bir gelişme olduğunu belirtti. Ödül töreninde ve bu akşamki davette Türkiye’yi temsil eden bir yetkilinin bulunmamasından duyduğu üzüntüyü paylaştı. Aşgar Can, Nürnberg Belediye Başkanı Marcus König ile Nürnberg’de bir Uygur kültür etkinliği düzenlemeyi kararlaştırdıklarını belirtti. Bülent Bayraktar da bu etkinliğe severek destek verebileceklerini aktardı. Bayraktar, Marcus König’e Uygur Türklerine verdiği büyük destekten dolayı teşekkür etti. König, önümüzdeki hafta Antalya’yı ziyaret ederek kardeş şehir ilişkilerinde yeni bir ivme kazanacağı sözünü verdi.

İlhan Baba-Nürnberg

 

 

Ökkeş ToyÖkkeş Toy

avrupaolay.com'da İmtiyaz Sahibi ve Genel Yayın Yönetmeni