GÜNCEL
Giriş Tarihi : 09-04-2024 11:13

Gençlerin sesi olacağız

Gençlerin sorunlarını çözmek, kültürlerini, geleneklerini yaşatmak, farklı alanlarda gençleri desteklemek, onlara doğru yolu bulmalarında yardımcı olmak ve uyuma teşvik etmek amacıyla Nürnberg İnter Cult (NİC) isimli yeni bir dernek kuruldu.

Gençlerin sesi olacağız


Farklı sektörlerden uzmanlık bilgi ve deneyimlerini yanlarında getiren akademisyenlerin çoğunluğu oluşturduğu derneğin Başkanlığına Kübra Başer ve ikinci Başkanlığa Tuğba Özen getirildi. Derneğin diğer kurucu üyeleri Betül Özen, Mihriban Özen, Nida Başer, Merve Özen ve Murat Şahin Demir’den oluştu.
Yeni kurulan derneğin tanıtımı nedeniyle Nürnberg Lades Evet salonunda iftar yemeği verildi. İftara, Nürnberg Büyük Şehir Belediye Başkanı Marcus König, T.C. Nürnberg Başkonsolosu Fatma Taşan Cebeci, Bavyera Eyalet Parlamentosu Üyesi ve Yeşiller Partisi Meclis Grup Başkanvekili Verena Osgyan, Nürnberg Entegrasyon Konseyi Başkanı Betül Özen ve Türk İnisiyatif Nürnberg (TİN) sözcüsü İsmail Akpınar katıldı.


Abdulkadir Taşdemir’in ezan okumasıyla başlayan iftarın açılış konuşmasını yapan NİC Dernek Başkanı Kübra Başer, “Çoğunlukla bölünmenin damgasını vurduğu bir dünyada toplumumuzu güçlendirmek için, farklı kültürlerden, geleneklerden geldiğimize bakılmaksızın ve din, dil ırk ayırımı yapılmaksızın birlikte olup birbirimize şefkat saygı gösterip birbirimizi desteklemeliyiz” dedi.


Başer, “Entegrasyon ve uyum değerlerini bünyesinde barındıran hiçbir kişi ve kuruluşa bağlı kalmadan bağımsız olarak çalışmalarda bulunan NİC saygıyı, sevgiyi herkes için eşitliği savunarak ayrımcılığa karşı aktif olarak harekete geçecektir. Farklı kökenlerden, dinlerden ve dünya görüşlerinden insanlar bir araya gelerek birbirlerinden öğrenecekleriyle birbirlerini zenginleştirecekler ve birlikte büyüyecekler. Kültürel etkinlikler, seminerler ve eğitim programları gibi çeşitli projelerle kültürlerarası alışverişi ve sosyal adaleti teşvik edecek”dedi.


Nürnberg Belediye Başkanı Marcus König “Ramazan ayının ve tutulan orucun sizler için büyük önem taşıdığını biliyorum. Oruç tüm dinlerin ayrılmaz bir parçasıdır. Böyle önemli bir programa davet edildiğim için teşekkür ederim. Bu tür programlar dinler arası diyalog için önemli bir sinyaldir. Tüm inlerde inananlar tanrı ile ilişkilerini derinleştirmek ve imanlarını güçlendirmek için oruç tutar. Hz. Muhammed,Kuran indirilmeden oruç tutuluyordu. İsa oruç tutmak için çöle çekildi, Musa Sina dağına tırmandı ve 40 gün oruç tuttu ve ardından tanrının 10.cu sözünü okudu”dedi.


‘Hepimiz Nürnbergliyiz’
Ramazan ayında şehrimizde ve toplumuzda huzur ve esenliğin sağlanması, zayıfların dayanışmanın sağlanması önemlidir. Şehrimizde barış içinde bir arada yaşamak için her türlü dışlama ve ayrımcılığa ve düşmanlığa karşı kültürlerarası ve dinler arası dayanışmaya ihtiyacımız var. Krizler, çatışmalar ve ayrımcılıklar birbirimize yaklaştıkça birlikte hareket edildikçe azalır. Benim sloganım hepimiz Nürnbergliyiz.


Masum insanlar ölmesin
König “Orta doğuda olan çatışmalarda bebeklerin çocukların sivillerin öldürülmesinden bende üzüntü duyuyorum. Savaşlar bitsin ve masum insanların ölmeleri bir an önce son bulsun”dedi.
Nürnberg Başkonsolosu Fatma Taşan Cebeci “Ramazan ayı paylaşma, dayanışma ve yardımlaşma olmak üzere, güzel değerlerimizi yeniden hatırlatır. Ramazan ayında ruhumuzu ve bedenimizi arındırırız. Olumlu ve yapıcı bir ortamda, İslam’ın bir ötekileştirme aracı halinde getirilmesine hiçbir suretle izin vermemeliyiz.


Günümüzde nefrete, ayrımcılığa, yabancı düşmanlığına ve İslam karşıtlığına dönük her türlü yaklaşımın dışlanmasına ve karşılılık anlayış, diyalog birlikte yaşama kültürünü geliştirecek hoşgörü iklimine her zaman ihtiyaç duymaktayız. Bu mübarek ayda, ülkemizde geçen yol meydana gelen deprem felaketinde hayatını kaybeden vatandaşlarımızı bir kez rahmet anıyorum. Vatandaşlarımızın bayramını kutluyorum” dedi.


İlhan BABA / NÜRNBERG

Ökkeş ToyÖkkeş Toy

avrupaolay.com'da İmtiyaz Sahibi ve Genel Yayın Yönetmeni