SAĞLIK
Giriş Tarihi : 01-04-2023 23:50

TÜRKİYE’DEKİ SAĞLIK HİZMETLERİNDEN NASIL YARARLANIRIZ

AOK Hessen, etnik pazarlama müdürü Necati Suözer açıklıyor.

TÜRKİYE’DEKİ SAĞLIK HİZMETLERİNDEN NASIL YARARLANIRIZ

 


YURT DIŞI SAĞLIK SİGORTASI‘NIN TÜRKİYE’DEKİ KAPSAMI

Aşağıdaki bilgiler Türkiye mevzuatına göre yapılır ve uygulanır. Almanya´daki kurum ve kuruluşların o uygulamaya etkisi olamaz.

Yurt dışındaki genel sağlık sigortası ile Türkiye’de tedavi olma imkânı hangi ülkeden gelindiğine ve çalışma durumuna göre değişmektedir.

1. Türkiye ile arasında sağlık giderlerini kapsayacak şekilde sosyal güvenlik anlaşması olan ülkelerden gelenler; Fransa için tüm sağlık tedavisi, diğer ülkeler ‘Almanya‘ için sadece acil sağlık tedavileri karşılanmaktadır.

2. Türkiye ile arasında sosyal güvenlik anlaşması olmayan ülkelerden gelenler için ise genel sağlık sigortası kapsamında tedavi olma hakkı bulunmamaktadır. Ancak bu kişiler kendi imkanları ile ücret karşılığında acil ve genel sağlık hizmetlerinden yararlanabilmektir.

3.Türkiye ile sağlık hizmeti alanında sosyal güvenlik anlaşması olan ülkeler; Almanya, Hollanda, Belçika, Avusturya, Fransa, KKTC, Makedonya, Romanya, Bosna Hersek, Çekya, Arnavutluk, Lüksemburg, Hırvatistan, Sırbistan, Karadağ, Macaristan

Ek Bilgi: Azerbaycan, İtalya ve Tunus ile sözleşme olmasına rağmen sağlık uygulamalarına henüz başlanmamıştır.

4. Yurt dışı sağlık sigortası ile Türkiye’de tedavi olabilmek için Türkiye’de yapılması gereken işlemler;  

Sağlık hizmetinden faydalanabilmek için, yurt dışı sigortalıların öncelikle sigortalı oldukları ülkenin yetkili kurumu tarafından kendi adlarına düzenlenen “sağlık yardım belgesi” ile Türkiye’deki Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü‘ne veya Sosyal Güvenlik Merkezine başvurarak; Almanya, Avusturya, Belçika, Fransa ve Hollanda sigortalıları için YUPASS numarası almaları, diğer ülke sigortalıları için “Sosyal Güvenlik Sözleşmesi‘ne göre ‘Sağlık Yardım Belgesi‘ düzenletmeleri gereklidir.

YUPASS numarası nedir, nasıl alınır?

YUPASS, Yurt dışı Provizyon Aktivasyon Sağlık Sistemi numarasıdır. Almanya, Avusturya, Belçika, Fransa ve Hollanda sigortalılarının, Türkiye’de sağlık hizmetinden faydalanabilmek için adlarına düzenlenen ve hastanelere kayıt yaptırırken ibraz etmek zorunda oldukları numaradır.

10 haneli bu numara ile sigortalının Türkiye’de faydalandığı sağlık hizmetlerinin takibi de sağlamaktadir.

Bu numarayı almak için sözleşmeli ülke sigortalıları “sağlık yardım belgesini”, Türkiye’deki Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü/Sosyal Güvenlik Merkezleri‘ne sunmaları gerekmektedir.

YUPASS numarası alma işlemleri tüm Sosyal Güvenlik İl Müdürlükleri/Sosyal Güvenlik Merkezleri‘nce yapılmaktadır.

Türkiye’de bulunulan sürede hangi sağlık hizmetlerinden faydalanılabilir?

Türkiye ile sosyal güvenlik anlaşması olan ülkeler, Almanya, Türkiye’de sadece acil sağlık hizmetlerinden faydalanabilmektedirler.

Acil sağlık hizmetleri nedir?

Acil sağlık hizmetleri; herhangi bir acil hastalık ya da kaza sonrası ortaya çıkan ve zaman kaybetmeksizin müdahale gerektiren durumlarda, hasta ya da yaralının yaşamının ve yaşam kalitesinin korunması için yapılması gereken tıbbi müdahalelerdir.

Hangi durumların acil sağlık hizmeti kapsamında olduğuna başvurulan sağlık kuruluşunun acil servisindeki hekimler karar vermektedir.

Türkiye’ye gelirken hangi süreler için ve ülkeler özelinde yurt dışından hangi sağlık yardım belgesi alınmalıdır?

Almanya ile yapılan anlaşma gereği geçici (turistik) amaçlı bulunmalarda ilgili sağlık yardım belgesi en fazla 183 gün süreyle düzenlenir. Türkiye’ye gelecek kişiler durumlarına uygun sağlık yardım belgesini mevzuatına tabi olduğu ülke sigorta kurumundan temin edebilir.

Özel seyahat sigortası ile Türkiye’de tedavi olabilir miyim?

Özel seyahat sigortaları, poliçelerin kapsamına göre farklılık göstermektedir. Ancak sigorta yaptırılırken, ihtiyaca göre seyahat edilen transit ülkeleri ve Türkiye’deki acil veya genel sağlık hizmetlerini kapsayacak şekilde yaptırılması önerilir. Genel hizmet imkanı sunan sigortalarda lütfen hangi tür hizmet alabileceğinizi yazılı olarak teyit ettiriniz.

Bu bilgiler ışığında daha kolay hareket edeceğiniz temenni eder, herşeye rağmen anavatanda güzel günler geçirmenizi dileriz.

Türkiye´deki yurt dışı sigortalılara sunulan sağlık yardımı ile ilgili  bilgileri sizin için özetledim.

Herkese güzel bir Ramazan ayı dilerim.

Sağlıcakla kalın.

Necati Suözer

 

Ökkeş ToyÖkkeş Toy

avrupaolay.com'da İmtiyaz Sahibi ve Genel Yayın Yönetmeni