SAĞLIK
Giriş Tarihi : 04-03-2024 21:07

Bir milyardan fazla insan obeziteyle yaşıyor

Dünya genelinde 1 milyardan fazla kişinin obeziteyle yaşadığı, 1990-2022 arasında çocuk ve ergenlerde obezitenin görülme oranının 4 kat arttığı bildirildi.

 Bir milyardan fazla insan obeziteyle yaşıyor

İngiltere merkezli The Lancet dergisi tarafından ve Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) katkılarıyla obezite, zayıflık ve bunların önlenmesine ilişkin bir rapor yayımlandı.

2022 yılı verilerini içeren raporda, dünya genelinde 1 milyardan fazla insanın obeziteyle yaşadığı bildirildi.

​Yetişkinlerde obezite görülme oranı, 1990'dan bu yana iki kattan fazla, çocuklar ve ergenler (5 ila 19 yaş arası) arasında ise dört kat arttığı ifade edildi.

Obeziteden etkilenen toplam çocuk sayısı, 1990'daki 31 milyona kıyasla 2022'de yaklaşık 160 milyona ulaştığı kaydedildi.

2022'de yaklaşık 880 milyon yetişkinin obeziteyle yaşadığı vurgulandı.

Obeziteli bireylere yönelik ayrımcılığın tedavilerini olumsuz etkilediği belirtiliyor

Obeziteli bireylere yönelik damgalama ve ayrımcılığın bireylerin hayatının farklı alanlarında karşılarına çıktığı ve tedavi süreçlerini olumsuz etkileyerek kimi vakalarda hastaların tedaviyi terk etmesine yol açtığı belirtiliyor.

Kilo fazlası olanlar Obezite Okulunda sağlıklı zayıflıyor

Edirne'de kilo fazlası olanlar, Obezite Okulunda uzmanlar tarafından hazırlanan beslenme ve spor programlarıyla sağlıklı zayıflıyor.

İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı Selimiye Sağlıklı Hayat Merkezi ve Hekim Şifai Sağlıklı Hayat Merkezindeki okul programlarında, "Sağlık için sağlıkla zayıfla" sloganıyla katılımcılara yılda 3 kez 4'er aylık eğitimler veriliyor.

Ekran karşısında beslenme çocuklarda obezite riskini artırıyor

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Sosyal Pediatri Bilim Dalı Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Tuğba Ayçiçek Dinçer, çocukların ekran başında sağlıksız beslenmelerinin obezite riskini arttırdığını belirtti.

Ekrana bakma süresinin iki yaştan sonra bir saatle sınırlandırılması gerektiğinin altını çizen Dinçer, şöyle devam etti:

"Amerikan Pediatri Akademisi, 18-24 aydan önce çocukların ekranla tanışmamasını öneriyor. İki yaş sonrası dönemde çocuklar öz becerilerini kazanırlar ve tek başına yemek yeme becerileri gelişir. Çocuklar ekran karşısında obeziteye neden olabilecek besinleri tercih etmektedirler. Ekran, çocuğun dikkatini dağıtarak onu yemekten alıkoyabilir. Bu durumda çocuk yemeğe odaklanamaz ve ekrana hipnotize olabilir. Dolayısıyla önündeki yiyeceğin farkına varamaz. Bir diğer olumsuz etki ise açlık ve tokluk hissinin etkilenmesidir. Çocuğun tüm ilgisi ekrana yönelik olduğunda tokluğun farkına varmayabilir, bu da obezite riskini artırabilir."

Türkiye genelinde obezite sıklığı yüzde 31'in üzerinde

Türk Gastroenteroloji Derneğinden yapılan açıklamada, 4 Mart'ın, toplumda obezite konusunda farkındalık oluşturmak ve obezitenin sebep olduğu sağlık sorunlarına dikkati çekmek amacıyla Dünya Obezite Farkındalık Günü olarak planlandığı belirtildi.

Obezitenin, dünya genelinde yaygın bir sağlık sorunu olduğu ve pek çok ülkede artış gösterdiği vurgulanan açıklamada, farklı faktörler, modern yaşam tarzı, beslenme alışkanlıkları ve genetik etmenlerin obezitenin yaygınlığını etkileyen faktörler arasında yer aldığı kaydedildi.

Açıklamada, Türkiye genelinde obezite sıklığının yüzde 31'in üzerinde olduğu ve her geçen gün bu oranın yükseldiği vurgulanarak, "Obezite, kalp hastalıklarına, yüksek tansiyona, kalp krizine, felç geçirilmesine, böbrek hastalıklarına, dermatolojik problemlere, diyabet ve komplikasyonlarına, kas iskelet sistemini etkileyen hastalıklara sebep olurken, toplumun esas farkındalığı toplum içi estetik görünüm olmaktadır. Bütün bu sorunlar, kişiyi etkilediği kadar bir ülkenin sağlık sistemine bağlı ekonomisini de olumsuz yönde etkilemektedir." ifadesi kullanıldı.

Ökkeş ToyÖkkeş Toy

avrupaolay.com'da İmtiyaz Sahibi ve Genel Yayın Yönetmeni