SAĞLIK
Giriş Tarihi : 26-02-2024 15:12

Çocuklarda geniz etine dikkat!...

Yüz şeklinden okul başarısına kadar çocukları olumsuz etkiliyor

Çocuklarda geniz etine dikkat!...
 
Burun tıkanıklığı, boğaz ağrısı, tıkanan kulaklar ve geceleri gürültülü horlama… Çocuğunuzda bu belirtiler varsa bir uzmana başvurmanızda fayda var. Çünkü bu belirtiler geniz eti ile ilgili bir sıkıntı olduğunun göstergesi olabilir. Çocuklarda sıklıkla karşılaşılan geniz eti büyümesi, orta kulak iltihaplanması, tekrarlayan üst yolunum hastalıkları, burundan nefes almada güçlük, burun ve geniz akıntısı belirtileriyle ortaya çıkıyor. Geniz eti büyümesinin tedavi edilmemesi ise, ileri yaşlarda birçok kronik hastalığın gelişmesine zemin oluşturabiliyor.Geniz eti ,ebeveynlerin çocukları için endişelenmelerine yol açan bir durum. GRT TV’de her hafta Pazar günleri saat 11:30’da yayınlanan Deniz Yükselir ile Sağlık Olsun programına konuk olan Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Ramazan Dengiz, geniz eti ile ilgili merak edilen soruları yanıtlayarak, ailelere uyarılarda bulundu. 
 
Geniz eti nedir?
 
Geniz eti, çocuk kulak burun boğaz hastalıklarının pek çoğuyla ilişkilidir ve sıklıkla ailelerin duymaktan hoşlanmadığı bir durumdur. Tıbbi adıyla “adenoid” olarak isimlendirilen geniz eti dokusu, burun boşluğumuzun arka bölümünde, geniz bölgesinde yer alır. Aynı bademciklerde olduğu gibi, mikroplara karşı birincil yanıtın verildiği bir bağışıklık sistemi elemanıdır. Burun ve boğaz arasında yumuşak damağın gerisine yerleşen geniz eti, vücudu enfeksiyonlara karşı korurken geçici olarak şişebiliyor. Fakat tekrarlayan enfeksiyonlar ve alerjiler geniz etinin kronik büyümesine neden olabiliyor.
 
Çocuklarda geniz eti olduğu nasıl anlaşılır?
 
Çocuklarda geniz eti belirtileri burundan nefes almada güçlük, çocukluk döneminde ağız ve burun anatomisinin gelişme bozuklukları, boğaz ağrısı, boğazda şişlik, burun tıkalı gibi genizden konuşma, ağızı açık uyuma, horlama ve uyku apnesi, yutma güçlüğü, ağız kokusu, kulak ağrısı, işitme kaybı, kulakta dolgunluk gibi kulakla alakalı problemler dudaklarda kuruma gibi problemler çocuğunuzun geniz eti ile ilgili sorun yaşadığını gösterir.
 
Geniz etinin tedavi edilmemesi hangi sorunların ortaya çıkmasına neden olur?
 
Geniz eti ilerleyen yaşlarda geriler düşüncesi ve ameliyattan korkulması, ebeveynlerde tereddüt yaratabilmekte ve gereken tedavinin yapılmasını geciktirebilmektedir. Bu süre boyunca geceleri ağzı açık uyuma, nefes durması, uyku kalitesinin bozulması, tekrarlayan enfeksiyonlar ve kulakta sıvı birikmesi gibi durumlar devam eder. Ağız, çene, diş ve yüz gelişiminde bozulmalar, iştahsızlık, büyümede gerilik, dikkat eksikliği, huy değişikleri ve işitme azlığı gelişebilir. Geniz eti büyümesi ve orta kulakta sıvı birikmesi, sinsi ve yavaş ilerleyen, tedavi edilmediğinde ileri yaşlarda kronik birçok hastalığa zemin hazırlayan problemlerdir. Çocuğunuzda geniz etinden şüphe ediyorsanız, mutlaka bir kulak burun boğaz uzmanına başvurmalısınız.
 
Geniz eti ameliyatı nasıl olur?
 
Geniz etinde büyüme belirtileri görülmesi durumunda ameliyat önerilebilmektedir. Geniz eti ameliyatı genel anestezi altından yapılmaktadır. Ağız içerisinden özel küretler yardımıyla doku kürete edilmektedir. İşlem uzun sürmemekte, 20-30 dakika içinde tamamlanmaktadır. Ameliyat sonrası düzenli kontrollere devam etmek geniz etinin durumunun kontrolü için önemlidir.
Geniz eti ameliyatı için uygun yaş nedir?
Geniz eti ameliyatının çok ertelenmeden planlanması önem taşıyor. 3 yaş üstü çocuklar ameliyat için ideal yaş grubu görülmekle birlikte özellikle kulak problemleri, büyüme gelişme geriliği ve uykuda nefes durması gibi ciddi sorunlara yol açıyorsa 1daha erken de ameliyat planlanabiliyor.
Geniz eti ameliyatı sonrası iyileşme süresi nedir? 
Hasta geniz eti ameliyatından çıktıktan sonra, iyileşme süresi yaklaşık 1 ya da 2 gündür. Çocuklarda bademcik ameliyatlarının iyileşme süresi ortalama 3- 5 gündür. Geniz eti ameliyatı kolay ve kısa sürede iyileşme sağlanabilen bir ameliyat olmaktadır

 
Ameliyat sonrası geniz eti ile ilgili sıkıntı tekrarlar mı?
 
Çeşitli nedenlere bağlı geniz eti büyüdüğünde ve geniz boşluğunu doldurduğunda başlıca burun tıkanıklığı, uyku apne sendromu (uykuda soluk durması) ve tekrarlayan kulak sorunlarına neden olabilir. Ayrıca iştah kaybı ve tekrarlayan enfeksiyonlar nedeniyle büyüme gelişme geriliğine de yol açabilir. Bunları ortadan kaldırmak amacıyla yapılan geniz eti ameliyatlarından bir süre sonra, bazı çocuklarda sorunların geri döndüğü veya başından beri düzelmediği gözlenir. Bu aşamada ebeveynler, “acaba geniz eti tekrarladı mı?” ya da “geniz eti yeterli ölçüde alınmadı mı?” şeklinde endişelere kapılırlar. Oysa geniz etinin tekrarlaması oldukça nadirdir ve burun-geniz bölgesindeki tıkanıklığın devam ettiği çocuklarda aslında geniz etine eşlik eden, örneğin alerjik nezle gibi diğer bir hastalık bu durumun sebebi olabilir.
 
Deniz YÜKSELİR / Gaziantep
Ökkeş ToyÖkkeş Toy

avrupaolay.com'da İmtiyaz Sahibi ve Genel Yayın Yönetmeni