DÜNYA
Giriş Tarihi : 23-02-2024 11:59   Güncelleme : 23-02-2024 12:17

Pozantı ile Margetshöhheim ‘kardeş şehir’oldu

Almanya’nın Würzburg yakınlarındaki Margetshöchheim Belediyesi ile Adana’nın Pozantı Belediyesi arasında 2021 yılında başlayan kardeş şehir olmaya yönelik görüşmeler netlik kazandı. Margetshöhheim Belediye Başkan ve Meclis üyeleri, Pozantı iş birliğine onay verdi.

Pozantı ile Margetshöhheim ‘kardeş şehir’oldu


Almanya’nın Unterfranken bölgesinde temaslarda bulunan Pozantı Belediye Başkanı Mustafa Çay başkanlığından oluşan delegasyonu, Margetshöchheim Belediye Mesclisinde Pozantı ve çevresini en güzel şekilde tanıtıp Almanya’dan bir belediyeyi kardeş kent kazanmayı başardı.


İKİ ÜLKE DOSTLUK İLİŞKİLERİNİ DESTEKLİYORUZ
İki ilçenin kardeşlik ilişkilerinin onaylanması nedeniyle yapılan toplantıda bir konuşma yapan Türkiye Cumhuriyeti Nürnberg Başkonsolos Yardımcısı Adnan Bahçekaral, “Başkonsolosluk olarak Türkiye ve Almanya yerel yönetimlerinin dostluk ve kardeşlik ilişkilerine girmesi en çok desteklediğimiz konulardan biridir. Şehirlerarası dostluğun heyecan dolu çizgisini koruyabilmesi için sürekli içi doldurulmalı ve programlar düzenlenmelidir. Margetshöchheim Başkanı Waldemar Brohm ve Pozantı Belediye Başkanı Mustafa Çay’ı uzun uğraşlarından sonra geldikleri dostluk ilişkilerinden dolayı kutluyorum. Buradaki resim sergisi iki milletin dostluk tarihini işaret ediyor. Ancak bunların bilinçli olarak önemini anlatıp, kayda geçirip topluma sunmak gerekiyor. Würzburg’da yaşayan kültür tarihçimiz Dr. Latif Çelik’in çalışmaları burada önem kazanıyor. Almanya’da Türk kahvesi tarihi araştırmaları ile yaşadığımız ülkeye önemli eserler bırakan Dr. Çelik, Pozantıdaki Bağdat Demiryolunu öne çıkararak her iki tarafın ilgisinin kültür tarihi minvalinde gelişmesine katkı sağlamıştır. Bu akşam milletlerimizin dostluk ve iş birliğinin daha da artacak olmasına inanmış biri olarak resim sergisi açılışı ve iki belediyenin kardeşlik ilişkisini başlatmış olduğunu görmekten büyük memnuniyet duymaktayım” şeklinde konuştu.

Almanya IKG Enstitüsü Başkan Dr. Latif Çelik, Pozantı Belediye Başkanı Mustafa Çay, Margetshöchheim Belediye Başkanı Waldemar Brohm ve T.C.Nürnberg Muavin Konsolosu Adnan Zafer Bekçekaral


TÜRKLERİ YAKINDAN TANIMA FIRTASI BULDUM
Ev sahipliği yapan Margetshöchheim Başkanı Waldemar Brohm’da “Toplam üç defa Pozantı ve yakın bölgelerini incelemek için Türkiye’ye gittim. Türkleri yakından tanıyarak bu milletin biz Almanlara ne kadar dostluk ve sempati duyduğunu bizzat fark ettim. Sayın başkan Mustafa Çay ile son derece güzel ilişkilerin temelini attık. İki şehrin ilişkilerinin gelişmesini ve tanışıp belediye meclislerimizden oybirliği ile onay almamızın arkasındaki mimar ise Türk-Alman Tarihçisi Dr. Latif Çelik’tir. Bölgedeki Alman demiryolu tarihi belediye salonumuzda devasa bir resim sergisine dönüştü. Bundan daha güzel ne olabilir. Ben başkan olarak bu ilişkiye onay veriyorum. Pozantı oy birliği ile onay verdi. Bizden de oybirliği onayı alırsa biz Almanların da Pozantı ve Türkiye’ye olan samimiyetini ortaya koyacaktır. Sayın Başkan Mustafa Çay ve Dr. Latif Çelik’e yürekten teşekkür ediyorum” dedi.


ALMANYA’DAN ÖRNEK ALACAĞIMIZ ÇOK ŞEY VAR
Würzburg ve çevresindeki kentleri gezen Pozantı Belediye Başkanı Mustafa Çay’da “biz başkanlar olarak başlattığımız ilişkinin devamı meclislerimiz ve şehirlerimizde yaşayanlar tarafından desteklenmesi mükemmel bir olaydır. Bütün gün boyunca Margetshöchheim şehrini değişik yönleri ile inceledik. Örnek alacağımız çok şey var. Şehirlerimiz arasında bilgi ve kültür transferi de gerçekleştiriyoruz. Öncelikle iki şehrin dostluk ve kardeşlik ilişkisi şehrimize gelen Alman turistlerin sayısını artıracaktır. Ayrıca bize gelen her Alman turist hiç bir önyargısı olmadan geri dönecektir. Şehrimizdeki Bağdat Demiryolu ilişkileri iki milletin dostluk tarihinin en önemli izlerindendir. Torosların zirvesinde Osmanlı’nın büyük önem verdiği, Atatürk’ün kongre düzenlediği, bol oksijen arayan her insanın koşarak gelip misafirlerin en güzel şekilde karşılandığı bir ilçe olan Pozantı’yı Margetshöchheim ile kardeş yaparken Kültür Tarihçisi Dr. Latif Çelik’e ne kadar teşekkür etsem azdır. Kendisinin her iki kültürü yakından tanımasının iki şehrin ilişki kurmasındaki önemi büyüktür. Sessiz kültür elçisi tarihçi dostumuz da eminim bu gün bizim kadar sevinmiştir. Özellikle şehrimizi tanıtan resim sergisine Almanların büyük ilgi göstermesinden Dr. Latif Çelik’in bu ilişkideki rolünü de çok iyi anlayabiliyorum” şeklinde konuştu.


ALMANYA İLE DOSTLUĞUMUZ TARİHE DAYANIR
Belediye meclisinde son sözü alan IKG Enstitüsü Başkanı Dr. Latif Çelik, “İki milletin kültür tarihini günümüze taşıyarak dostluğun gelişmesine katkı sağlıyoruz. Geldiğimiz ülke ile kaldığımız ülke arasında gönül köprüleri oluşturarak insanlığa katkı sağlamak herkes için önemlidir. Türklerin ve Almanların kültürel ve tarihsel izlerini takip etmeye devam edeceğiz. Almanya’da sadece kahve etrafında15 program yaptık. Şimdi ise Bağdat Demiryolu konusunu günümüze taşıyarak önümüzdeki yıllarda iki şehir arasında ilişkilerin canlanmasına katkı sağlayacağımıza inanıyorum. Pozantı belediye meclisinde oybirliği ile geçen kardeşlik ilişkisi teklifinin Margetshöchheim’li meclis üyelerince de oybirliği ile onaylanmasından büyük memnuniyet duymaktayım” şeklinde konuştu.


MARGETSHÖHHEİM DELEGASYONU POZANTIYA GİDECEK
Margetshöchheim Belediye Meclisi salonunda açılan resim sergisi Almanlar tarafından büyük beğeni gördü. Demiryolu tarihinin önemli resimlerini Alman katılımcılar uzun uzun ilgi ile inceledi. Almanların Pozantı’ya ilgisinin ortaya çıkması ise kültür tarihi alanında yapılması gerekenleri dikkat çekici bir şekilde öne çıkardı.
Margetshöchheim Belediye Başkanı ile Belediye Meclisi üyelerinden oluşan bir grup önümüzdeki aylarda Pozantı’ya giderek şehri değişik yönleri ile incelemede bulunacaklar.

İlhan BABA/WÜZRBURG

 

Ökkeş ToyÖkkeş Toy

avrupaolay.com'da İmtiyaz Sahibi ve Genel Yayın Yönetmeni