KÜLTÜR
Giriş Tarihi : 23-02-2023 01:11

Türkiye-Almanya Festivali iptal olmayacak

Türk-Alman festivali yapılacak ve Türkiye PEN Dünya Yazarlar Derneği Başkanı Zeynep Oral’da Türk-Alman film festivalinde olacak ve “Kadın Olmak” konulu söyleşiye katılacak.

Türkiye-Almanya Festivali iptal olmayacak

 

Nürnberg Büyükşehir Belediyesi,Bavyera Sinama &Televizyon Fonu,Federal Almanya Kültür Bakanlığı ve Festival Dostları Kuruluşların destekleriyle ,Nürnberg İnter Forum Derneği ve Nürnberg Belediyesi Kültür Sanat Dairesinin işbirliğiyle 10 Mart da açılış galası ile başlayacak ve 19 mart’da sona erecek 27. Türkiye Almanya Film Festivalinin, başta Türkiye olmak üzere tün dünyayı yasa boğan büyük deprem sonrası yapılıp yapılmayacağı konusuna Festival başkanı Adil kaya açıklama yaparak bir bildiri yayınladı. Kaya, 10 Mart'ta Türkiye Almanya film festivalimizin açılışını gerçekleştireceğiz ve on günlük bir programda Almanya ve Türkiye kültürlerinin büyük bir buluşmasını sağlayacağız. Her zaman olduğu gibi amacımız, insanları ve kültürleri sınırlar ötesinde buluşturmak. Herkesi bu zor günlerde sanata ve kültüre yarınlar için sahip çıkmaya davet ediyoruz dedi. Festival programının tamamı fftd.net web sitesinden öğrenileceğini belirtti.

KADIN OLMAK

Festival Başkanı Kaya, Türkiye PEN Dünya Yazarlar Derneği Başkanı Zeynep Oral‘da Türk-Alman film festivalinde olacağını ve 8 Mart da Nürnberg’de Uluslararası Dünya Kadınlar Günü nedeniyle „Kadın Olmak“ konulu söyleşiye katılacak. 09 Mart’da Erlangen’de Cumhuriyetin 100.yılında Türkiye’de kadının yeri adlı konferans verecek. Zeynep Oral son yazısında, zor zamanlarda sanattan ve kültürden ödün verilmemesi çağrısında bulundu: “Şimdi bunları (sanatı), tiyatroyu da müziği de tümden susturmak değil, tam tersine acıları paylaşmak, dayanışmayı artırmak, görülmeyeni göstermek, fark ettirmek, yaraları sarmak; şefkate, empatiye, bütünleşmeye ulaşmak için kullanmalıyız”.
HAVA KURŞUN GİBİ AĞIR, KARANLIK ZAMANLARDA FİLM FESTİVALİ

Türk-Alman film festivalin yapılacağını açıklayan Kaya ayrıca “ Hava Kurşun gibi ağr. Karanlık zamanlarda film festivali“ başlıklı bir bildiri yayınladı. Kaya’nın yayınladığı bildiride şu cümleler yer aldı: Türkiye, Suriye depreminde ve Ukrayna’daki savaşta yüzbinlerce insanın yaşamının yok olması, milyonlarca insanın çilesi ve kederi Almanya’da hepimizi derinden etkilemeye devam ediyor. Kuşkusuz zor bir dönemden geçiyoruz.

Uluslararası Berlin Film Festivali işte bu çok karanlık bir dönemde açıldı. Festivalin açılış konuşmasında Federal Almanya Kültür ve Medya Devlet Bakanı Claudia Roth, Bertolt Brecht'ten alıntı yaparak sanat ve kültürün karanlık zamanlarda insanlara ne kadar umut ışığı sağlayabileceğinin altını çizdi.

ZOR DÖNEMDE FESTİVAL YAPILMALIMI

"Böyle bir zor dönemde film festivali yapılmalı mı, yapılabilir mi?" diye soran Claudia Roth, "Karanlık zamanlarda şarkı söyleyen, umudun, özgürlüğün şarkısını söyler. Karanlık zamanlarda film yapan ve bu filmleri gösteren herkes aslında esarete direniyordur. Biz insanları sınırlar ötesinde buluşturan ve kenetlenmesini sağlayan filmlerle kutlama yapmak istiyoruz.” Zor günlerde sanat yapanlar eminim ki, Afganistan’da, İran’da, Ukrayna’da, Türkiye ve Suriye’de insanların umutlarının ezgisi olabiliyorlar diyordu Claudia Roth.


İlhan Baba-Nürnberg

 

Ökkeş ToyÖkkeş Toy

avrupaolay.com'da İmtiyaz Sahibi ve Genel Yayın Yönetmeni