Bağımsızlığımızın ilk adımının atıldığı 23 Nisan 1920 Ankara’da Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açıldığı gündür. Devletimizin ilk Milli Bayramı olarak kabul edilen HAKİMİYET-İ MİLLİYE Bayramı adıyla, ilk kez 23 Nisan 1922’de Ankara’da yapılan ve çocukların ön planda görüldüğü bir törenle kutlanmaya başlanmıştır.
Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK , hükümetin de desteği ile “Çocuk Bayramı” adı altında yapılan birkaç günlük, çocuklara yönelik tatili, 1929 yılında “ Çocuk Haftası” olarak yedi gün yapılmasını, nüfus artışının desteklenmesi hususunu da göz önünde bulundurarak sorumluluğu Türk Ocakları’na vermiştir.
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açıldığı ilk gün, Başkan seçilen, Başkomutan Gazi Mustafa Kemal, çocuk haklarıyla ilgili ilk evrensel bildiri olan “CENEVRE BİLDİRİSİ” ne Türkiye Devleti adına 1924 yılında ilk imzayı atarak, geleceğimizin teminatı çocuklara verdiği önemi bugün daha iyi anlıyoruz.
Atatürk’ün 23 Nisan 1933’te ilk kez çocukları makamında kabul ederek, onlarla sohbet ettikten sonra, Gazi’nin bu davranışı gelecek yıllarda, diğer devlet adamları tarafından örnek alınarak uygulamaya başlamalarına vesile olmuştur.
1946 yılında kurulan UNICEF (Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu)’in 1979 yılında Dünya Uluslararası Çocuk Yılı olarak gündeme getirmesi üzerine, Türkiye'nin buna öncülük yapmak istemesi, maalesef Batı ülkeleri ve Sosyalist ülkelerin önerdiği değişik tarihler nedeniyle (Batı ülkeleri 2 Ekim, Sosyalist ülkeleri 1Haziran) kabul görmemiştir.
1979 yılında altı ülkenin katılımıyla “uluslararası” olarak kutlamaya başladığımız ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Dünya’da çocuklara bayram hediye eden başta Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK olmak üzere, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin, bütün dünya çocuklarına hediye ettiği tek bayramdır.
Dünya’da barış ve huzuru sağlayacak bütün çocuklarımızın, onları bu hedefte yetiştiren bütün insanlığın Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlu olsun.