Türkiye’ye gitmek üzere sıla yolun da Avrupalı Türklerin yakından ilgilendiren bazı hususları sizlerle paylaşmak istedim.
Almanya’nın Würzburg kentinden özel aracımla başlayan yolcuğumuz, Kapıkule Sınır Kapısı’nda sıcak bir çay molası ile sona erdi.
Bu arada neler mi oldu? Buyurun sizlere anlatayım…
Yolculuk öncesi Dışişleri Bakanlığının internet sitesinden geçecekleri ülkelerle ilgili yasal uygulamalar ve süreçlerle ilgili bilgiler edindik. Almanya’da ADAC adı verilen araç yardım bilgilendirme kapsamında gideceğimiz ülkelerin yasaları, dikkat etmemiz gereken hususları öğrendikten sonra Avusturya, Macaristan ve Sırp sınır kapılarını geçerek yolculuğumuza başladık.
Avusturya ve Macaristan sınır kapılarından sorunsuz bir şekilde geçiş yaptık. Sırbistan’a geçerken ise yapılan denetimler ve uygulamalar oldukça detaylıydı.
Türkiye’ye Gelirken Yanında Nakit Para Bulunanlar Dikkat!
Sırp kapısında yapılan denetlemeler sırasında buradaki yetkililerin üzerinde durdukları ve titizlikle inceledikleri konuların önemine dikkat çekmek istiyorum. Öncelikle Sırbistan’ı geçerken hız ve trafik kuralları başta olmak üzere yasal uyarılara titizlikle uyulması gerekiyor. Daha sonra vatandaşlarımızın üzerlerinde 10 bin Euro’nun üzerinde nakit bulundurmamaları, alkol ve elektronik eşya gibi ürünleri hediye vs. her ne amaçla olursa olsun taşımamaları gerekiyor.
Yurt dışından Türkiye’ye gelen vatandaşların gümrüklerden geçerken yanlarındaki 10 bin avro ve üzeri nakit paraları mutlaka yazılı beyanda bulundurmaları gerekiyor. Beyan işlemin ise her ülke gümrüğünde ayrı form doldurarak yapılmalı, aksi takdirde cezalar bütün paraya el koyulmasına kadar varabiliyor.
AB ülkeleri ve Türkiye güzergâhındaki ülkelerde 9.999 avro üzeri ya da buna eşdeğer dövizi beyan etmeden taşımak yasak kapsamında sayılıyor. Çek ve senet gibi ödeme araçları da bu kapsamda nakit para olarak kabul ediliyor.
Sırp gümrük kapısında neredeyse üç araçtan birinin tamamen boşaltıldığını, iğneden ipliğe arandığını gördük. Bir de bize verilen uyarı kitapçığında yer alan hız limiti uygulamasını ihlal eden araçlara sürücülerine Sırplar ceza kesmiyorlar, onları direkt mahkemeye sevk ediyorlar. Otobanda belirlenen 130 km hız sınırını kesinlikle geçmeyin.
Bulgaristan’ın sınır kapısından sorunsuz geçiş yaptım. Yalnız Otoyol ücretlerine ve hız sınırınıza çok dikkat etmeniz gerekiyor cezalar çok ağır.
Sıla yolu yolcularını için uymaları gereken kuralları bir kez daha üstüne basa basa tekrarlamak istiyorum. Bu kuralları madde madde sıralamak gerekirse, birincisi kuralları çok iyi bileceğiz, ikincisi ADAC’den aldığımız kâğıtları önce çok iyi okuyacağız, sonra bir çanta içerisinde araçta yanımızda bulunduracağız. Geçeceğimiz bütün ülkelerde yer alan Türk Büyükelçiliklerinin irtibat telefonlarını önceden kayıt edeceğiz, hız sınırlarına dikkat edeceğiz, araçlarda telefonla konuşmayacağız ve sınır kapılarında çok şeffaf olacağız.
Kapı Kule Sınır Kapısı’nda ise Türk yetkililer tarafından güler yüzle karşılandık, girişte araçlarımız dezenfektan yapıldı. Kapı Kule Sınır Kapısı’nda geçişler çok hızlandırılmış ve Aracını iki yıl bırakma işlemi yapıldıktan sonra Biz de onlara teşekkür ederek memleketim olan Gaziantep’e doğru yola çıktık.
Anlattığım hususlar ve detayları hakkında bilgi almak isteyen vatandaşlarımız bana www. avrupaolay.com sayfasından ulaşabilirler ya da gazetemizin künyesinden Frankfurt Temsilcimiz Necdet Karaşahin’e sorularını iletebilirler.
Değerli dostlar;
Lütfen kurallara uyun, ayrıca yollarda güvenli dinlenme tesislerinde soluklanarak ve dikkatli gelin. Yanınızda maske bulundurun, bu kurallardan çok sizin sağlığınız için gerekli en önemli detay.
Sıla Yolu’na çıkacak ve yolculuğa hazırlanan Gurbetçi Türkler için tavsiyelerim şimdilik bunlar. Hepinize güvenli ve hayırlı yolculuklar diliyorum.
Kalın sağlıcakla..