Bahardan yaza evrildi günler. Yaz mevsiminde, yazlar mevsimindeyiz. Bu yıl 2011 Haziran’ı gibi bir seçimli Haziran’la girdik Yaz’a. Ülkemiz için sonuçlarıyla iyiliklere ve güzelliklere vesile olmasını isteriz. Seçimin stresi, gerilimi hemen her insanımızı etkilediği gibi inanıyoruzki, güzel şehrimizi de, Anteplimizi de etkilemiştir. İşte inançlarımıza ve düşüncelerimize göre seçimimizi yaptık. Temsiliyetimizi seçtik. Temsilcilerimizi meclise gönderdik. Biz gitmedik ama bizler adına gönderdik. Bizleri temsil etsinler, sorunlarımıza ve sorularımıza yanıt olsunlar istemiyle.
Seçimlerin ardından tüm gerilim ve stresleri geride kaldı. Normal yaşama kaldığımız yerden devam ediyoruz. İşte bu normallerden biri de Dergimizin yeni bir sayısı ile yine karşınızdayız. Hatta daha doğrusu gerçek bir durumla elinizdeyiz. Yeni bir sayının heyecanı, coşkusu ve güzelliğiyle hemde Okuyanın elinde, görenin karşısında, beğenenin dilinde olmak güzel. Hele birde uzaktan uzağa dokunamayanlarımızın uzağı yakın eyleyerek yüreklerinde olmak daha bambaşka bir duygu. Bu bizleri yüreklendiriyor. Bunlar bizi güçlendiriyor. Bunlar bizi gelecek için, kendi değerlerimizi korumak, geliştirmek ve büyütmek için umutlandırıyor. Umutluyuz ve umutlu olduğumuz içinde mutluyuz.
Amatör ruhla çalışıyoruz. Dergimizin mutfağında bu ruh dolaşıyor, yaşıyor. Bu ruhla Değişim Rüzgarı’nın her yeni sayısında öğreniyor, kendimizi yeniliyor, birlikte yol alıyoruz. Gaziantep başta olmak üzere ülkemizin tüm kentlerini kültürel zenginlikleri, kültürel kaynakları evrensel değerler ölçüsünde insanlığın ortak mirası olarak sahipleniyor, tanımaya, tanıtmaya çalışıyoruz. Buna emek verenlere, emeği geçenlere teşekkürü bir borç bilir, adlarını her zaman ve her alanda saygıyla anıyoruz.
Sorumlu bir yayıncılak yapmayı temel alıyoruz. Hem insanımıza hem de kentimize karşı kendimizi sorumlu görüyoruz. Yazarlarımızda bu sorumlulukla yazılarını paylaşıyor hem sizinle, hem de bizimle.
Omuzlarımızda taşıdığımız sorumluluk bilinciyle güzel kentlerimizden Gaziantep’in Avrupa’da tuttuğu yerin, geldiği düzeyin görülmesinde, bilinmesinde, hissedilmesinde Değişim Rüzgarı olarak payımıza düşeni almanın getirdiği bir başka sorumluluk var yayın yaşamımızda. Sizlerin de bu konuda var olandan daha çok katkınızı, destek ve dayanışmanızı bekliyoruz. Toplumsal, sosyal ve kültürel bir hizmet bizimkisi. Bu anlamda şehrimizin belediyelerinden, kütüphanelerine tüm kurumlarını, kültür elçileri, sosyal ve kültürel hizmet veren kurumlarını, toplumsal sorumluluk taşıyan kurumlarını daha çok yanımızda görmek, hissetmek istiyoruz.
Dergimizin bir sayısında “Bugün Gaziantep Avrupa’da önemli bir yerde duruyor. Bilinen ve tanınan önemli bir kent. Bunda bugüne kadar yerel yönetim sorumluluğu taşıyan ve bunu yerine getiren Yerel Yönetimlerin payı büyük. Antep’e yaptıkları hizmetler, çevre düzenlemesi, tarihi ve kültürel yapısını koruma çabaları, bu konudaki anlamlı girişimleri önemlidir. Yeni gelen bir öncekinin bıraktığı yerden devam etmiş, bir bütünlük oluşturmuştur. Özellikle Avrupa’da tanınması ve tanıtılması konusunda çabaları örnektir. Yerel yönetimlerin Kenti ile kurduğu ilişki buradan önemli bir yer tutmaktadır.
Bir yanı bu olsa da bunu tamamlayan ve güçlendiren ise Avrupa’da yaşayan Anteplilerin kentlerine ve değerlerine sahip çıkan duruşları, bilinçleri, örgütlenmeleri ve bunun sonucu olarak düzenledikleri etkinliklerdir. Kısacası iki kolun bir bedende birleşerek ortak bir çaba olarak kentimizi Avrupa’da tanınır, bilinir, görülmeye değer bir kent olduğu gerçeğini yaratmalarıdır. Bu ikili çaba olmasa, bu iki kol bir bedende birleşmese hep bir yanı eksik kalırdı. Bir ayağı aksak olurdu. Bugünkü tablo da oluşmazdı” demiştik. Bu durum hala güncelliğini ve güncel önemini koruyor.
Bu anlamda dergimize destekte, dergimizle dayanışmada, dergimizi yaşatmada yanımızda hissetmek, omuz başımızda dost elinin sıcaklığını duyumsamak istiyoruz. Bu güzelliği birlikte paylaşmak ve yaşamak istiyoruz. Bu güzellikte isteriz ki hiç kimse eksik olmasın.
Bugün Avrupa’da Gaziantep’in 9 kardeş şehri var. daha önce de yazıp paylaşmıştık. Tekrarda yarar var. Bu 9 şehrin iki tanesi Almanya’da. Duisburg ve Ludwigshafen bu şehirler. Duisburg Almanya’nın en eski sanayi kentlerinden biridir. Tyhsen-Crupp bir çoğunuza bildik, tanıdık bir isimdir. Duisburg kentinde Demir Çelik fabrikasının adı olup Uluslar arası bir markadır. Duisburg Almanya’da Demir-Çelik sanayinin temel kentlerinden biridir. Türkiyeli göçmenlerin yoğun yaşadıkları bir kenttir. Duisburg ve çevre kentlerinde Antepliler de yoğun yaşamaktadır. Bir çok Türk işçi bu fabrikada çalışmaktadır. İlk gidenler ise buradan emekli olmuşlardı. Yine Ludwigshafen kenti de Almanya’nın önemli liman şehirlerinden biridir. Burada ve yakın kentlerde Antepliler yoğun yaşamaktadır. Fransa’nın Strabourg kenti ile Almanya’nın Kehl kenti gibi, Ludwigshafen kenti ile Mannheim kentini de birbirinden hem ayıran, hem de birbirine bağlayan, birleştiren bir ırmaktır. Nehrin bir yanı bir şehir, öte tarafı başka bir şehir. Özellikle son yıllarda ırkçıların, Nazilerin Türkiyelilerin ve göçmenlerin evlerini yaktığı bilinir. Geçtiğimiz yıllarda Ludwigshfan’de çıkartılan bir yangında 6 insanımız yaşamını yitirdi. Bunlardan biri de Anteplidir. Annesinin kendisini feda ederek, yanmasın, belki atarsam kurtulur diyerek evin penceresinden çocuğunu attığı fotoğraf hala belleğimizden silinmez bir kare olarak durur. Ölümlerden ölüm beğen mi denir, öyle olacağına böyle olsun, şansı varsa kurtulur gibisinden bir seçim, hiçbir anneyi, babayı, insanı karşı karşıya getirmesin.
Sonuç olarak, bu kentlerin kardeş şehir olmasında, olduktan sonra da Antep’le kurdukları ilişkide Anteplilerin yurtdışında kurduğu demokratik derneklerin çabası, emeği, payı büyüktür. Gaziantepliler Dayanışma ve Kültür Dernekleri önemli bir sorumluluk yerine getirmektedirler. Antep’in tarihini ve kültürel değerlerini tanıtmada bu derneklerimiz en önemli bir yerde durmaktadırlar. İşte dergimizde bu çabanın, bu çalışmanın, bu vefanın sesi olmakta, dili olmakta, tanıtıcı gözü olmaktadır. 2009 yılından beri düzenli olarak aylık yayın yapan Avrupa Olay gazetesinden sonra Antep’te Değişim Rüzgarı dergimizde Anteplileri birleştiren, buluşturan, bilgilendiren ve aydınlatan yerde durmaktadır.
Almanca ve Türkçe Olarak Gaziantep’te Değişim Rüzgarı adlı dergi 3 yıldır yayınlanmaktadır. Yılda 4 sayı olarak çıkan dergimiz iki dilde yayınlanmaktadır. Almanya’nın bir çok bayisinde bulunan dergi, Gaziantep’i bir çok yönüyle tanıtmaktadır. Hatta yerel yönetimlerin açıklamaları, bazen yazıları ve çalışmalarına geniş yer vermekte, bunu Almanca olarak yayınlamaktadır. Önemli bir kesim tarafından ilgiyle karşılanmakta ve izlenmektedir.
Sonuç olarak yurt için ve yurtdışında olsun, Gaziantep’de Ya da diğer kentlerde olsun, nerede yaşarsak yaşayalım, nerede olursak olalım, birlik ve dirlik içinde olmalı, karşılıklı hoşgörü, anlayış, dayanışma ile bu çalışmaları daha da güçlendirerek yürümeliyiz. Basınıyla, demokratik dernek ve kurumlarıyla, yerel yönetimleriyle ve doğal her biri bir kültür elçisi olan göçmen Gazianteplilerle el ele, yürek yüreğe başarmak mümkün. Mümkün olanı başarmak için her zaman bu daha başlangıç demeliyiz.
“Başka yolu başaracağız” diyerek herkese iyi okumalar…