https://www.avrupaolay.com/files/uploads/user/78290.jpg
Ökkeş Toy
Advert

KISKANÇLIK NEREYE GİDİYOR?

12-12-2021 14:40 80753 kez okundu.

 

Merhaba değerli okurlarım,

Ben hayatınız boyunca sağlık, mutluluk ve güzellikler içinde bir yaşamınız olmasını isterim. Her insan kendi yaşamıyla, kendi erdemleriyle bir başkasına, çevresine örneklik oluşturur, oluşturmalıdır. İmrenerek adeta gıptayla bakılan insanlar olmak çabası, insanlığın bitmeyen insanlaşma cabası değil midir. Bunu unutmamalıyız. İşte hayattan öğrenilmesi gerekenler.

Kıskançlık, hayatımızı etkileyen, ilişkilerimize zarar veren olumsuz tutumların başında yer almaktadır. Kıskançlık duygusu hem bu duyguyu yaşayan kişinin hayatına olumsuzluklar katmakta hem de kıskanmış olduğu kişinin hayatını etkilemekte ver rahatsızlık vermektedir.

Birçok insanın yaşamını etkileyen kıskançlık, şüphe, kurgu, her adımı kendine yansıtma, ne pahasına olursa olsun günü tamamlama duygusu ve bozuk ruh hali sergisi yansıtır yaşamımızda kıskançlık.

Bu rahatsız edici duygu değil midir insanın yaşamında. Birincisi başkasında olan maddi veya manevi değerlerin neden kendinde olmadığının sorgulanmasını dayatmalı bu sorgulamamın kişiye hissettirdiği duygu değil midir?

İkincisi kişinin kendisinde olan maddi veya manevi değerlerin, kendisi için önemi olan şeylerin kaybedileceğine dair hisleri ifade eder. Temel de kıskançlık ne demek sorusunun cevabını şöyle değil midir? Özenmek, imrenmek ve haset etmek gibi duygularla benzer noktaları olmakla birlikte kıskançlık, bir ruhsal sorun ya da hastalık belirtisi olabilmekte değil midir yaşamımızda.

Eğer kıskançlık kişinin günlük yaşamını etkiliyorsa, sürekli şüphe duyma ve alınganlık halleri mevcutsa, kıskanılan kişinin kontrol edilmeye ve yaşam alanlarının yok ettiğinin belirtisidir. Bu sebepten kontrol edilerek bir uzmandan yardım alması gerekmez mi insanın.

KISKANÇLIK NEDEN BEDENDEDİR?

Kıskançlığın temelinde özgüven eksikliği ve yetersizlik hissi vardır. Kişinin özgüveninde negatif bir değişim olduğunda kişi kendisini yetersiz, değersiz ve önemsiz hissetmeye başladığı anda zararını ortaya koymaya başlar. Sahip olunanın yitirileceği düşüncesine bağlı olarak hissedilen kıskançlık daha zorluklar verir yaşama.

Başkalarına kendini acındırma duygularını ortaya koyarak her adımda negatif alanlar açar beynin düşünce alanlarında. Bu süreçte kişi çoğunlukla öfkeli, mutsuz, çaresiz ve yalnız ruh halleri negatif, enerjilerle buluşur. Bunun en büyük zararı en yakınındaki insanlara değil midir?

Bu hallerine bağlı olarak diğer insanlarla ilişkileri bozulmaya başlar ve kişi kendini daha da kötü hissetmeye başlar. Bununla birlikte kişilik bozukluğu sergilemeye başlar. Almanya’ya bundan 60 yıl önce iş gücü anlaşması ile giden birinci nesildekiler her zaman derlerdi. Bizler çalıştığımız yerlerde 40 yıl her adımda istenilen tüm görevleri yerine fazlasıyla getirdik. Her zaman aferin aldık ve hoşumuza da gitti. Öyle ki bizleri daha çok çalışmaya teşvik etti.

Bunu kıskaçlık duygusu ile bağlaştıran diğer kişiler için artık o performans olmadığında kırk yılın değeri bir gün içinde yok olur gider. Yani kıskançlık diğer pozitif düşünceleri ve yaklaşımları da siler götürür.

KISKANÇLIK NEREDE KARŞIMIZA ÇIKAR?

Kıskançlık, insanın içinden gelen, hisleri sonucunda ortaya çıkan bir duygudur. Bu hissi ne yaparsanız yapın engelleyemezsiniz ancak bu hissi yönetmek her zaman sizin elinizdedir. Kıskançlık duygusundan kurtulmak için önemli olan nokta kıskançlığın altından yatan korkuları fark edebilmektir.

Sevilen kişinin bir başkasını tercih edebileceğinin ve onu daha fazla sevebileceğini düşündüğün anda başlamaz mı?

Kendisinde olmayan, başkasında olan bir şeye sahip olma isteğine sahip olunca. Anne, baba gibi figürlerin sahiplenilmesi ve diğer kardeşlerden daha fazla sevilme isteği oluştuğunda kıskançlık adımları doğmaktadır. Aslen, kıskanç insanların kendilerinin hasta bir ruha sahip olduklarının farkında olmadıkları gibi.

İnsanların en küçük olumsuzlukta tüm iyileri unutup yok sayması, yıllarca birinin yanında olmanız bir anda önemini yitirir. En ufak sorunda onun tarafında değilsen kıskançlık seni en kötü yapar.

Eminiz ki kıskançlık duygusundan yorulduğunuz ve kıskançlıktan nasıl kurtulurum diye kendinize sorduğunuz dönemler olmuştur. Öncelikle şunu unutmamız gerekir ki kıskançlık her insanda olan bir duygudur. Önemli olan bu duyguyu kontrol edebilmektir.

Bu noktada önemli olan şey duygularınızı kontrol altına alabilmenizdir. Yani bu olumsuz duygulara karşı vermiş olduğumuz tepkiler çok önemlidir. Bununla beraber sosyalleşmeniz sizi mutlu edecek ve kafanızdaki düşüncelerden uzaklaşmanızı sağlayacaktır. Ayrıca bir psikolog eşliğinde sorunlarınızı kendinize anlatmanız yani kendinizle yüzleşmeniz stresi atlatmanız için çok etkili bir yöntemdir.

Yeter ki iyi insan olmak için adım at, o zaman doğru yolu bulursun.

Neler Söylendi?